Linkuri accesibilitate

Moldovenismul apocrif şi leninismul rezidual


Vladimir Tismăneanu despre neo-totalitarismul de la Chişinău

Vladimir Tismaneanu isi aduna sub forma unui articol in Evenimentul zilei ideile expuse intr-un interviu acordat revistei Contrafort din Republica Moldova – dupa cum precizeaza autorul. Sub titlul Neo-totalitarismul de la Chisinau, politologul se arata convins ca revolta de la Chisinau – unde a renascut spiritul revolutiilor din 1989 – este preludiul unei revolutii anticomuniste autentice, asa cum a fost pentru Romania revolta muncitorilor de la Brasov, in 1987. “O retorica gaunoasa si inconsistenta combinand un nationalism moldovenist apocrif cu leninismul rezidual, a creat o stare de nemultumire generala”, agravata si de sentimentul ca alegerile parlamentare au fost masluite.

Comentatorul ziarului Evenimentul zilei caracterizeaza regimul Voronin drept o democratie totalitara, asemanatoare cu cea care conducea Romania in 1990-1991. Aceasta Moldova, condusa de comunisti, este “rezultatul amneziei colective fata de trecut, sistematic intretinute”, pentru ca o condamnare a comunismului presupune asumarea, explicarea si identificarea complicitatilor – arata Tismaneanu. Din punctul sau de vedere, esential este ca moldovenii sa nu piarda acest moment de speranta, de mobilizare civica, in care “tinerii moldoveni au ales sa traiasca in adevar, sa nu mai accepte mostenirea paralizanta, abjecta a lui homo sovieticus”. Sperante ar fi, pentru ca, potrivit lui Vladimir Tismaneanu, presiunile occidentale ii vor constrange probabil pe comunistii din Moldova sa nu evolueze spre o dictatura de tip Lukasenka.

Cotidianul si Ziua se refera la alegerea ieri, in parlamentul de la Chisinau, a lui Vladimir Voronin in functia de presedinte al forului legislativ. Cotidianul ii citeaza declaratiile etichetandu-le drept cinice: “Imi mai ramane un post de prim ministru si inchidem cercul de dictatura si gata”. De asemenea, si convingerea ca se va gasi cu usurinta cel de-al 61-lea vot, din partea opozitiei, pentru ca presedintele tarii sa poata fi ales de Parlament. Aceasta ultima declaratie se traduce in ziarul Ziua prin titlul “Voronin e sigur ca se va gasi un tradator”. Ambele cotidiane explica in ce fel s-ar putea ajunge, in Republica Moldova, la alegeri anticipate, iar Ziua adauga si declaratia sefului diplomatiei de la Bucuresti. Cristian Diaconscu a precizat ca problema ambasadorului roman la Chisinau se va clarifica dupa instalarea unui nou guvern in Moldova, precum si ca problemele bilaterale se vor rezolva prin dialog bilateral si nu prin transferarea lor catre Uniunea Europeana.
XS
SM
MD
LG