Linkuri accesibilitate

CEDO condamnă Moldova în dosarul Maşaev


Un caz de încălcare a libertăţii de conştiinţă

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Republica Moldova într-un nou caz ce ţine de nerespectarea libertăţii conştiinţei. E vorba de aşa numitul caz Maşaev - un musulman care după ce acum cinci ani a fost reţinut şi amendat de poliţie pentru practicarea unor rituri Islamice – nerecunoscute de autorităţi – a dat statul moldovenesc în judecată la CEDO.

Instanţa europeană a hotărât că lui Talgat Maşaev i-au fost încălcate mai multe drepturi. Cel mai important, dreptul la libertatea gândirii, conştiinţei şi a religiei, prevăzut de articolul 9 al Convenţiei europene pentru drepturile omului, aşa cum spune avocata Natalia Mardari care l-a susţinut pe reclamant în faţa Curţii de la Strasburg.

Natalia Mardari: De fapt, Guvernul spunea că în RM nu există un cult al musulmanilor înregistrat oficial, deci ei nu au voie să se roage singuri sau în grup. Prin prisma acestei decizii, Curtea spune că art. 200, aliniatul 3 al codului cu privire la contravenţiile administrative, care interzice aceste lucruri, contravine Convenţiei Europene şi încalcă dreptul persoanelor la conştiinţă.

Instanţa europeană a decis de asemenea că cetăţeanului moldovean i-a mai fost încălcat dreptul la un proces echitabil pentru că nu a fost citat la timp ca să-şi poată prezenta argumentele în judecată.

Iată cum a comentat hotărârea Curţii autorul plângerii, Talgat Maşaev: Ani la rând noi suntem sub presiunea statului – această presiune a început atunci când am iniţiat demersurile cu privire la înregistrarea cultului Islamic. Noi ne rugăm vinerea – aşa e tradiţa - iar poliţia mereu venea să ne împiedice. Am depus mai multe plângeri în judecată – în unele am căştigat, dar în acest caz am fost nedreptăţit şi m-am adresat la CEDO. Mă voi simţi însă recompensat atunci când cultul nostru va fi înregistrat.

Sergiu Ostaf de la CREDO, organizaţie care l-a reprezentat pe Talgat Maşaev într-un alt proces la CEDO – ce-i drept nefinalizat - cel legat de refuzul autorităţilor de a înregistra cultul Islamic în RM – este de părere că hotărârea probează certitudinea că, mai devreme sau mai tărziu, Guvernul va trebui să înregistreze acest cult, aşa cum i s-a sugerat nu o dată în rapoaartele internaţionale cu privire la libertatea conştiinţei.

Sergiu Ostaf: Este, de fapt, o recunoaştere din partea CEDO a existenţei musulmanilor în Moldova.

Solicitat de noi, agentul guvernamental la CEDO, Vladimir Grosu l-a contrazis însă pe juristul de la CREDO. Întrebat dacă va sugera guvernului să modifice norma restrictivă care a condus la sancţionarea lui Maşaev, Grosu a spus: "Nu, pentru că ea se conţine în codul cu privire la contravenţiile administrative, redacţia veche, din 1984. La finalul acestei luni intră însă în vigoare noul cod".

Potrivit unor date, comunitatea musulmană din RM ar numărând în jur de 15 mii de cetăţeni.
Previous Next

XS
SM
MD
LG