Linkuri accesibilitate

60 de voturi PCRM disciplinate - V. Voronin preşedinte al Parlamentului


Opoziţia liberală a boicotat votul, reafirmînd că actuala componenţă a legislativului nu reprezintă voinţa electoratului

Vladimir Voronin s-a conformat vointei majoritarilor comunisti si a dat si el votul pentru … propria candidatura la functia de presedinte a legislatvului. In consecinta el a obtinut cele 60 de buletine cu voturi in favoarea sa necesare pentru confirmarea starii de disciplina interna in fractiunea comunistilor, contestata de unii adversari politici. Factiunile de opozitie, asa cum promisesera in repetatea rinduri, au ignorat alegerea spicherului (deputatul Ivan Calin a indemnat presa sa nu mai faca uz deacest termen inexistent in Constitutia moldoveneasca), dar si oferta de a inainta candidati pentru una din functiile de vicepresedinte al Legislativului. De altfel, majoritarii comunisti, au decis sa instituie inca o functie de vicepresedinte al Legislativului pe linga cele doua existente cu precizarea ca va reveni unui deputat care reprezinta minoritatile etnice. Deputatii Vladimir Turcan si Grigore Petrenco au ocupat deja doua din trei fotolii pentru adjuncti.

Desi in timpul pauzei anuntata pentru alegerea sa in noua functie, Voronin facea apropouri caustice la adresa opozitiei in fata presei, discursul sau de spicher proaspat ales a fost unul aproape incheiat la toti nasturii sub aspectul corectitudinii politice. El a indemnat opozitia sa intoarca pagina preelectorala cu tot cu pretentiile pe care le au toti rivalii politici.

Voronin a spus ca isi da seama ca in noua sa functie va fi obligat sa asigure eficienta si senzatia de utilitate pentru toti deputatii fara exceptie. El a promis ca va face abstractie de deosebirile de ordin ideologic dintre grupuri parlamentare si va cauta similitudinile anuntate inca in campania electorala.

Potrivit lui Voronin, optiunea europeana a Republicii Moldova nu trebuie privita ca un fenomen geopolitic, pentru ca nu face decit sa deruteze cetatenii si sa conduca la pierderea de prieteni in Rasarit. Vectorul european trebuie privit, a spus Voronin, ca o ascensiune benevola si constienta la altitudinea unor valori benefice.

Dialogul?... Il stabilim cu încetișorul...
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00


Presedintele Legislativului a mai spus ca desi criza impune rigori drastice, legislatorii trebuie sa se ingrijeasca de edificarea unui stat social, mai cu seama in lipsa de alte resurse decit cele “sociale”, a precizat Vorinin.

Asa cum comunistii au urmat imperturbabil scenariul, la fel si partidele de opozitie au perseverat cu “tema de acasa” anuntind de la microfonul central, oferit pentru declaratiile regulamentare de la finalul sedintei, ca nu si-au schimbat atitudinea fata de partidul comunistilor intrucit formatiunea condusa de Vladimir Voronin a ramas la putere prin frauda, potrivit opozitiei.

Mihai Ghimpu, liderul PL, a reiterat lista de acuze formulata anterior in Curtea Constitutionala, invocind in special “lipsa de conditii de participare la scrutin pentru aproape un milion de cetatenii moldoveni aflati peste hotare, suplimentarea artificiala a listelor de alegatori cu 400 de mii de persoane, devierea radiodifuzorului public de la normele de comportament impuse prin lege, falsificarea in proportie de 10-15 la suta a rezultatelor alegerilor”. In consecinta s-a produs “nerespectarea vointei poporului, nerespectarea Constitutiei si chiar uzurparea puterii legislative”, a conchis Mohai Ghimpu.

In discursul tinut de reprezentantul liberal-democratilor, deputatul Mihai Godea a spus ca partidul comunistilor a dovedit din nou “incapacitatea de a edifica o societatea libera si prospera” si a divizat societatea pe criterii false.

Deputatul Victor Osipov, reprezentantul Aliantei Moldova Noastra, a spus ca actualul legislativ nu reprezinta corect vointa poporului si va fi considerat ilegitim, cel putin sub aspect politic si moral.

Proaspatul presedinte al Legislativului nu si-a asumat riscul sa se lanseze in polemici improvizate cu opozitia si i-a oferit cuvintul, pe nepusa masa, predecesorului sau Marian Lupu, care nu s-a pierdut cu firea, chiar daca nu fusese programat cu un discurs din partea fractiunii majoritare.

Lupu a spus ca la parerea sa faptul ca opozitia a acceptat sa faca parte din Biroul parlament dovedeste un fel de disponibilitatea de cooperare cu partidul de guvernamint, ceea ce inspira optimism.

Anuntind pentru miercuri reluarea sesiunii Vladimir Voronin i-a convocat pe membrii biroului permanent ca sa decida asupra arhitecturii comisiilor parlamentare de profil, in speranta ca deputati de opozitie vor accepta si ei cateva din pozitiile cheie in componenta acestora.
Previous Next

XS
SM
MD
LG