Linkuri accesibilitate

Eliberarea ziaristei irano-americane Roxana Saberi


In libertate după o grevă a foamei, rejudecare a cazului și presiuni internaționale

Ziarista Roxana Saberi, în vârstă de 32 de ani, a fost eliberată din închisoarea iraniană Evin, la o zi după ce o curte de apel i-a redus sentinţa de opt ani de închisoare la numai doi, cu suspendare. În plus, Saberi nu va mai avea voie să facă jurnalism în Iran timp de cinci ani. Avocatul ei a spus că ea are voie să plece din Iran.

Saberi, care a lucrat pentru BBC şi pentru radioul public din Statele Unite, a fost arestată în ianuarie pentru că permisul ei de ziaristă ar fi expirat. Apoi a fost acuzată de spionaj în favoarea Statelor Unite. Pentru o asemenea faptă, în republica islamică iraniană poţi fi condamnat la moarte.

Cazul ei a creat o nouă problemă în relaţiile şi aşa tensionate dintre Iran şi Statele Unite. Şi asta tocmai când administraţia Obama curtează Teheranul după trei decenii de ostilitate. Statele Unite au spus că acuzaţiile aduse Roxanei Saberi sunt total lipsite de fundament şi au cerut eliberarea ei imediată. Teheranul, care nu recunoaşte dubla cetăţenie, a spus că Statele Unite ar face bine să respecte independenţa justiţiei dintr-o ţară străină. Aseară, secretarul de stat Hillary Clinton s-a declarat încântată de eliberarea Roxanei Saberi şi a urat toate cele bune ei şi familiei.

Washingtonul şi Teheranul sunt angrenate într-o dispută mai veche asupra programului nuclear al Iranului. Statele Unite, Israelul şi alte ţări se tem că sub paravanului unui program civil, Iranul vrea să construiască arma atomică.

Cazul Saberi a fost intens mediatizat în lumea întreagă şi a stârnit reacţii de solidaritate din partea multor organizaţii de jurnalişti. Mai mulţi activişti ai organizaţiei “Reporteri fără frontiere”, cu sediul la Paris, au intrat chiar în greva foamei – pentru a oglindi protestul similar al Roxanei Saberi, în închisoarea iraniană.

Organizaţiile de apărare a ziariştilor spun că dosarul Saberi a fost folosit de autorităţile iraniane ca un fel de avertisment pentru presă, înaintea alegerilor prezidenţiale de luna viitoare. “Reporterii fără frontiere” spun că în închisorile iraniene se află şase ziarişti. Guvernul iranian respinge asemenea acuzaţii şi insistă că pentru el criticile constructive sunt binevenite.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG