Linkuri accesibilitate

"Adevărul" despre modificarea legii cetăţeniei


Gardianul îşi pune în gardă cititorii despre campania contra României din Ucraina

Intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, ministrul roman de externe Cristian Diaconescu face precizari in legatura cu simplificarea modului de acordare a cetateniei pentru etnicii romani. Nu este vorba de cetatenie acordata doar moldovenilor si nu este vorba de acordarea cetateniei in mod simplificat catre toti cei care formuleaza o cerere in acest sens. Noua lege se refera la cei care pot dovedi ca ei sau rudele lor pana la gradul trei si-au pierdut cetatenia. Solicitantii din aceasta categorie nu provin numai din Republica Moldova si numarul lor nu coincide in niciun caz cu numarul cererilor de acordare a cetateniei inregistrate la consulatele romanesti din Moldova – arata seful diplomatiei de la Bucuresti.

Diaconescu intareste in acest interviu pozitia exprimata de presedintele Traian Basescu: Romania nu avea de ce sa ceara aprobarea Uniunii Europene ca sa modifice legea cetateniei. In acelasi timp insa, insista ca este vorba de acordarea cetateniei ca drept individual si ca nu se pune problema ca spatiul european sa fie invadat brusc de un mare numar de persoane care au capatat peste noapte pasaport romanesc. Probabil ca nicio cetatenie nu se va acorda in acest sistem mai devreme de 5-6 luni.
Reporterii de la Adevarul sugereaza ca afirmatiile presedintelui Basescu ar fi venit intr-un moment nepotrivit, cel al manifestatiilor anticomuniste de la Chisinau. Ministrul roman al afacerilor externe arata ca seful statului evitase deja mai multe zile la rand sa reactioneze la calomniile Chisinaului, dar ca „anumite elemente, care afecteaza chiar si la modul retoric demnitatea nationala, trebuie sa primeasca un raspuns”.

Ziarul Gardianul se ocupa de declaratii facute la Praga, vinerea trecuta, de presedintele Ucrainei Viktor Iuscenko. El a dat acolo „tonul unei campanii furibunde si nejustificate contra Romaniei”. Campania a fost preluata de presa de la Kiev, arata Gardianul, care citeaza si rezuma articole, comentarii si consideratii ale unor analisti si strategi ucraineni, adesea „intr-un limbaj agresiv si desuet”. Tema comuna: pasii pe care i-ar face Romania pentru alipirea treptata a teritoriilor sale istorice. „Nimic mai fals – scrie Gardianul. Minoritatea ucraineana din Romania, infima in comparatie cu numarul romanilor din Ucraina, este reprezentata automat in parlamentul de la Bucuresti, ceea ce nu se intampla in Rada Suprema de la Kiev”. Unul dintre motivele de iritare la Kiev este si perspectiva ca etnicii romani din Ucraina sa primeasca cetatenie romana.
XS
SM
MD
LG