Linkuri accesibilitate

Cristian Diaconescu - un ministru incomod pentru PSD şi PDL deopotrivă


Popularitata sa naşte invidii, temeri, suspiciuni

Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu a declarat ca din punct de vedere numeric trupele dislocate in Irak si Afganistan au atins limita superioara si ca nu se mai pune problema suplimentarii lor. Romania este insa dispusa sa sprijine coalitia occidentala din Orentul Mijlociu prin specialisti in domeniul medical si al informaticii. Guvernele de la Bagdad si Bucuresti au semnat un acord pentru mentinerea militarilor romani in Irak până la sfirsitul lunii iulie, pentru a asigura sprijin umanitar şi medical, precum şi pentru desfăşurarea activităţilor de instruire şi consiliere.

Seful diplomatiei autohtone a reluat acest subiect dupa ce s-a intors din vizita pe care a facut-o in Statele Unite la sfirsitul saptaminii trecute. Odata intors in tara, ministrul de externe a fost nevoit sa dezminta informatiile privind eventuala sa remaniere. Potrivit unor stiri aparute in presa centrala, presedintele socialistilor Mircea Geoana ar fi luat in calcul schimbarea ministrului de externe si a celui al educatiei. Cristian Diaconescu a renuntat la cariera diplomatica in 2004 pentru a deveni ministrul justitiei in cabinetul de stinga al premierului Adrian Nastase, iar de cind a preluat portofoliul externelor, la inceputul acestui an a devenit din ce in ce mai popular. Este de fapt singurul politician roman care nu scade in sondaje, de aceea devine incomod pentru seful sau de partid. In Romania ca si in alte tari ministrul de externe are deobicei o imagine foarte buna. Chiar notorietatea lui Mircea Geoana provine tot de pe vremea cind era seful diplomatiei romane, insa intre timp credibilitatea sa se erodeaza tot mai mult.

Pe de alta parte nici partenerii socialistilor la guvernare, nu sint prea fericiti nici de autonomia pe care si-a luat-o ministrul Diaconescu, nici de cresterea increderii sale in fata opiniei publice. Democrat liberalii au fost deranjati se pare de pozitia dura pe care a avut-o ministrul roman de externe fata de omologul sau italian, din cauza masurilor extremiste luate de guvernul de la Roma impotriva emigrantilor romani. Declaratiile mai curajoase facute de ministrul Diaconescu fata de neregulile din Republica Moldova au fost deasemenea primite cu suspiciune de colegii de dreapta din guvernul roman. Nu este deocamdata foarte clar in ce masura ministrul de externe are sau nu sprijinul presedintelui Traian Basescu. Probabil ca seful statului roman ii prefera discursul calm, civilizat, usor intelectual care nu intra in concurenta cu propriul discurs.

De altfel ministrul roman de externe a spus la intoarcerea sa de la Washington ca presedintele Traian Basescu ar putea merge la toamna intr-o vizita oficiala in Statele Unite. Lucrurile nu sint batute in cuie dar o astfel de vizita i-ar prinde bine sefului statului inainte de alegeri, in conditiile in care romanii sint adesea mai proamericani decit proeuropeni. In acelasi timp ministrul Diaconescu crede ca Statele Unite ar putea ridica anul acesta vizele pentru romani, desi nivelul de respingere este inca mult mai ridicat decit in celelalte state est-europene.

In orice caz actiunile ministrului roman de exterene sint cel putin pina acum in favoarea presedintelui Basescu, iar punerea sub semnul intrebarii a pozitiei sale nu face decit sa subrezeasca si mai mult politica externa a tarii.

Politigraf

XS
SM
MD
LG