Linkuri accesibilitate

Opoziţia nu va vota pentru un preşedinte propus de PCRM


PL, PLDM şi Alianţa Moldova Noastră vor boicota alegerile pentru funcţiile de conducere în Legislativ

Inca nu se stie cu exactitate cine va fi candidatul comunistilor la Presedintie, dar dupa ce plenara l-a inaintat pe comunistul Vladimir Turcan la functia de vicepresedinte al Parlamentului, un nume invocat neoficial ca potential candidat la functia suprema in stat, ramane cel al lui Marian Lupu. Isi mai pastreaza sansele si Zinaida Greceanai. Dar liderii din opozitia parlamentara continua si ei sa-si mentina pozitiile.




Liderul PL, Mihai Ghimpu: “PL nu va vota niciodata pentru presedintele inaintat de catre Partidul Comunist. Fiindca acest vot pe care comunistii vor sa-l obtina, prin furt il doresc sa-l obtina. Or, noi nu avem viitor cu o guvernare comunista.”

Serafim Urechean, liderul AMN este sigur ca cu deputatii formatiunii pe care o conduce el nu se negociaza obtinerea celui de-al 61-lea mandat: “Cu ai nostri nu se negociaza nimic, deoarece in formatiunea noastra activitatea este foarte transparenta. De la AMN nu se va gasi in nici un caz cel de-al 61-lea mandat.”

Presedintele PLDM Vladimir Filat insista asupra provocarii alegerilor anticipate, spunand ca liberal-democratii nu vor vota un presedinte, propus de comunisti: “Alegerile anticipate la ora actuala reprezinta singura sansa pentru viitorul Republicii Moldova.”

Si AMN isi mentine pozitia in ceea ce priveste provocarea alegerilor anticipate, spune Serafim Urechean: “Si asta pentru ca sa avem o guvernare, nu adusa prin fals, minciuna si furtul votului. Dar o guvernare printr-un vot sincer, cinstit din partea societatii. Fie ca vom castiga,f ie ca vom pierde, dar sa fie o guvernare aleasa prin vot si nu prin furt.”

La sedinta de maine a Parlamentului, asa cum s-a decis la Plenara CC al PCRM, Vladimir Voronin va fi propus pentru functia de speaker si Vladimir Turcan de vicepresedinte al legislativului. Comunistii au rezervat opozitiei a doua functie de vicepresedinte al Parlamentului.

Liderii partidelor necomuniste sustin, insa, ca nu au nevoie de nici o functie. Presedintele PLDM, Vladimir Filat: ”Nu vom participa la alegerea presedintelui Parlamentului si nu vom inainta si nu vom participa la alegerea vicepresedintilor Legislativului.

Presedintele AMN Serafim Urechean: “Noi nu vom inainta candidaturi la functiile eligibile in parlament. Nu vom inainta reprezentantii nostri in comisia pentru petrecerea alegerilor presedintelui parlamentului si pentru inregistrarea candidatilor la functia de presedinte al tarii si organizarea alegerilor”.

Vlad Filat spera ca maine va avea posibilitatea sa vorbeasca de la microfonul Parlamentului: “Exista o posibilitate, daca doresc sa polemizeze cu mine, sau cel putin sa discute, maine in sedinta plenara. Sper sa nu procedeze in halul cum au procedat la prima sedinta de constituire a Parlamentului.”

L-am rugat pe Mihai Ghimpu sa comenteze fraza "Opozitia se clatina, dar inca rezista". Mihai Ghimpu: “Depinde de cum bate vantul. Daca e puternic, se mai clatina. Dar principalul, e sa reziste”.

Cei trei lideri din opozitia parlamentara opteaza si in continuare pentru alegeri anticipate si nu vad rostul sa inainteze candidati in functii de conducere in Parlament atata timp cat urmeaza, intr-un viitor foarte apropiat, sa se desfasoare aceste alegeri anticipate”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG