Linkuri accesibilitate

Aviz favorabil în Parlamentul European pentru aderarea României la spațiul Schengen


Carlo Coehlo (PPE): România și Bulgaria dispun de echipamente mai moderne și mai eficiente, au investit politic pentru a demonstra că îndeplinesc criteriile Schengen”


Aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen a primit aseara undă verde din partea Comisiei PE pentru Libertăți civile. În baza rapoartelor de evaluare, ambele țări întrunesc condițiile necesare, sunt de parere deputații europeni.

Potrivit regulilor actuale, condiția majoră pentru aderarea la spațiul Schengen este posibilitatea de a asigura securitatea frontierelor externe ale Uniunii. Verificarea îndeplinirii tuturor cerințelor acquis-ului Schengen – controlul frontierelor terestre, aeriene și maritime, eliberarea vizelor de călătorie, cooperarea polițienească, conectarea la Sistemul Informațional Schengen și protecția datelor - este o precondiție pentru un aviz favorabil din partea Consiliului, după ce Parlamentul a fost consultat, aviz care permite eliminarea controalelor de frontieră între Statele Membre.

Membrii Comisiei PE pentru Libertăți civile sunt de parere ca în pofida unor chestiuni care mai necesită în viitor o raportare în mod regulat, acestea nu constituie un obstacol pentru calitatea de membre al spațiului Schengen a celor două țări.

„Sunt cele două state pregătite pentru a adera la Schengen? Răspunsul meu este un DA ferm si acest fapt reiese în mod clar din rapoartele de evaluare. În unele domenii, cele două țări sunt chiar mai bine pregătite decât alte state membre care fac parte din Schengen”, a declarat raportorul PE Carlo Coehlo (PPE, PT). „Aceasta se datorează în primul rând investițiilor recent efectuate, România și Bulgaria dispunând de echipamente mai moderne și mai eficiente, dar, nu în ultimul rând, datorită investiției politice: ambele țări au investit politic pentru a demonstra că îndeplinesc criteriile Schengen”, a mai adăugat raportorul PE.

Raportorul Coelho a recunoscut de asemenea faptul că imigrația clandestină face din spațiul de frontieră Bulgaria-Turcia-Grecia una din zonele cele mai sensibile ale graniței externe a UE. Aceasta înseamnă că Bulgaria trebuie să ia măsuri suplimentare, inclusiv un plan de acțiune special care va trebui aplicat în momentul în care va adera la spațiul Schengen și va trebui să aibă o abordare comună cu Grecia și Turcia pentru a face față unei posibile creșteri a presiunii migratoare.

Comisia PE consideră că, înainte de sfârșitul lui 2011, UE va trebui să fixeze o dată pentru aplicarea acquis-ului Schengen de către România și Bulgaria.

Raportul votat ieri va trebui aprobat si de plenul Parlamentului European in sesiunea din 6-9 iunie, înaintea reuniunii Consiliului pentru afaceri interne dintre 9 și 10 iunie, cand printr-o decizie unanima statele membre Schengen o vor accepta sau respinge.
XS
SM
MD
LG