Linkuri accesibilitate

Inmormîntarea în mare a lui Osama bin Laden comentată de presă


Moartea liderului terorist a fost primită cu indiferenţă, dacă nu chiar cu anumită satisfacţie de cei care se opun terorismului în lumea arabă.


De 24 de ore, presa internaţională nu mai vorbeşte despre aproape nimic altceva decât despre uciderea celui mai căutat terorist internaţional, Osama bin Laden. Ieri în zori, ora Moldovei, preşedintele Statelor Unite Barack Obama a anunţat că bin Laden este mort, iar cadavrul lui se află în posesia forţelor americane. Apoi, Pentagonul a anunţat că bin Laden a fost deja înmormântat în mare. Mai multe despre această ştire care i-a contrariat pe unii, de la Mircea Ţicudean.

Vestea că trupul lui bin Laden a fost înmormântat în mare i-a suprins pe unii – dar agenţiile de presă scriu că pentru trupele americane asemenea ceremonii sunt aproape rutină. Potrivit unui ofiţer de la Pentagon citat de Associated Press (AP), în fiecare lună au loc cam 20 de asemenea înmormântări, multe dintre ele împlinind ultima dorinţă a răposatului – de obicei fost marinar. Marina militară americană are chiar specialişti în relaţiile cu rudele decedaţilor mai ales în porturile care găzduiesc baze navele mari: Norfolk în Virginia, San Diego în California şi Hawaii.

Potrivit AP, luni cadavrul lui bin Laden, care fusese ucis duminică în Pakistan, a fost pus într-un sac cu greutăţi. Un ofiţer a spus „câteva propoziţii religioase”, după care cadavrul a fost coborât în Marea Arabiei de la bordul portavionului american USS Carl Vinson.

De obicei, scrie AP, înmormântările pe mare sunt ceva mai ceremonioase, se trag salve de onoare iar un trompetist interpretează o melodie de despărţire.

În ciuda asigurărilor autorităţilor americane, felul cum a fost înmormântat bin Laden nu a mulţumit chiar pe toată lumea.
Mai mulţi specialişti în Islam au declarat că religia lor interzice asemenea înmormântări şi că decedatul, indiferent de faptele lui, trebuie tratat cu tot respectul. La moartea unui musulman, corpul trebuie purificat printr-un ritual special, efectuat exclusiv de musulmani, şi apoi îngropat în pământ cât de curând posibil, cel mai bine în cel mult 24 de ore.
În plus, corpul trebuie plasat în linie paralel cu oraşul sfânt Mecca din Arabia Saudită, iar capul trebuie să fie îndreptat spre Kaaba, sanctuarul sfânt de la Mecca. Agenţiile de presă scriu că asemenea obiecţii formale faţă de felul cum s-au despărţit americane de bin Laden sunt izolate în lumea musulmană.

Reportajele din multe oraşe ale lumii arabe sugerează că moartea liderului terorist a fost primită cu indiferenţă, dacă nu chiar cu anumită satisfacţie de cei care se opun terorismului. De asemenea, mulţi experţi din lumea întreagă spun că procedând aşa cum au procedat, adică lichidându-l la faţa locului pe bin Laden, în loc să-l captureze, forţele americane au evitat prelungirea potenţial periculoasă a unor evenimente care s-ar fi încheiat tot cu moartea teroristului.
Agenţia France Presse scrie că asasinatele politice, condamnate după ce-au fost folosite excesiv în vremea Războiului Rece, stârnesc mai puţine critici în lume după atacurile terroiste de la 11 septembrie – pe care bin Laden le-a pus la cale.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG