Linkuri accesibilitate

3.05 - Chișinău: Interviul acordat EL de ambasadorul american Rudolf V. Perina (II)


Ambasadorul Rudolf V. Perina
Ambasadorul Rudolf V. Perina

Rudolf Perina: „Statele Unite sunt un susţinător activ al integrării Moldovei în structurile şi instituţiile europene.”



3 mai 2001

Ora Moldovei.

Interviul acordat EL de ambasadorul american Rudolf V. Perina (II).

Dan Ionescu: Într-un interviu acordat Europei Libere, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Rudolf Perina, şi-a expus punctul de vedere asupra perspectivelor relaţiilor moldo-americane. Interviul a fost realizat de Lina Grîu.


Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Rudolf Perina, consideră că acum, când după demersurile făcute în ultimii doi ani comunitatea internaţională este mai dispusă să primească Republica Moldova, se aşteaptă ca şi Moldova să facă eforturile necesare pentru a continua procesele de integrare în structurile şi organizaţiile europene, Statele Unite ale Americii fiind printre susţinătorii activi ai acestor procese.

Într-un interviu, acordat postului nostru de radio, Excelenţa Sa a subliniat interesul crescut în ultimul timp al comunităţii europene pentru Republica Moldova. L-am întrebat pe Rudolf Perina cum văd Statele Unite perspectivele de integrare europeană a Moldovei şi cum le-ar putea influenţa, în condiţiile în care demersurile Chişinăului în acest proces nu s-au soldat deocamdată cu succese considerabile, inclusiv datorită reticenţei unor state din Europa de a recunoaşte legibilitatea Moldovei în procesul de extindere.

Rudolf Perina: „Statele Unite sunt un susţinător activ al integrării Moldovei în structurile şi instituţiile europene. Suntem printre primele ţări care au susţinut aderarea Moldovei la Pactul de stabilitate pentru Europa de Sud-Est şi am acordat o asistenţă tehnică considerabilă în procesul de aderare la Organizaţia Mondială a Comerţului, care sperăm că se va încheia foarte curând. SUA a susţinut activitatea Moldovei în iniţiativa de cooperare Sud-Est Europeană, SECE, care este o organizaţie regională. Susţinem activ Moldova în Organizaţia Naţiunilor Unite şi în OSCE, în relaţiile cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Noi dorim accelerarea procesului de integrare a Moldovei în structurile internaţionale şi cele europene, lucru care ar putea deveni o realitate. Impresia pe care mi-am creat-o, aflându-mă în Moldova de mai bine de doi ani şi jumătate, este că interesul comunităţii vest-europene şi a celei internaţionale faţă de Moldova a crescut, acestea fiind mai receptive la dorinţa Moldovei de a se integra în structurile europene.

Totuşi, multe lucruri depind şi de noua conducere de la Chişinău, de interesul pe care îl va manifesta aceasta pentru procesul de integrare europeană şi modul în care va îndeplini condiţiile pentru o astfel de cooperare. Acum, când comunitatea internaţională este mai dispusă ca să primească Moldova, se aşteaptă ca şi Moldova, la rândul său, să facă eforturile necesare pentru a continua acest proces, să manifeste şi să susţină prin fapte interesul de aderare la organizaţiile europene.”

Rudolf Perina consideră regretabil faptul că investiţiile americane în Republica Moldova nu sunt atât de masive precum şi-ar dori. Excelenţa sa a declarat, că deşi el personal a depus multe eforturi pentru a trezi interesul investitorilor americani pentru Moldova, totuşi structurile statale, şi Guvernul în mod special, nu sunt în drept să dicteze companiilor private ce să facă cu banii. L-am întrebat pe Rudolf Perina ce face Departamentul de stat al Statelor Unite pentru a atrage investiţiile americane în Republica Moldova.

Rudolf Perina: „Desigur că guvernele pot ajuta, pot contribui la atragerea interesului comunităţii internaţionale pentru Republica Moldova. Discutăm cu Guvernul moldovean posibilitatea de a semna un acord de creare a unei comisii mixte în domeniul dezvoltării economice şi investiţionale. Totuşi, investitorii îşi fac propriile evalurări. Şi anume în această perioadă ei vor urmări foarte atent strategiile de dezvoltare a economiei şi condiţiile create de noul Guvern de la Chişinău pentru investitorii străini. Acest factor va fi cel mai important, mai mult decât ar putea face Guvernul SUA în acest domeniu.”

L-am întrebat pe ambasadorul Statelor Unite prin ce se explică faptul, că în cei patru ani de mandat preşedintele Petru Lucinschi nu a fost niciodată invitat în vizită de lucru la Washington? Este vorba de lipsă de interes din partea administraţiei americane? De comportamentul politic? Sau de mesajul neclar din partea fostului preşedinte? În acelaşi timp, l-am întrebat pe Rudolf Perina ce şanse are noul preşedinte moldovean să fie invitat la Casa Albă?

Rudolf Perina: „Este cam devreme să discutăm despre o eventuală vizită a noului preşedinte în Statele Unite, deoarece atât conducerea Moldovei, cât şi cea a Statelor Unite au fost investite foarte recent. Dar sunt încă patru ani de guvernare înainte şi eu sper că în acest răstimp preşedinţii ţărilor noastre vor avea posibilitatea de a se întâlni. Nu ar fi corect să spunem că cei doi foşti preşedinţi, Petru Lucinschi şi Bill Clinton nu au avut ocazia să se întâlnească. Acest lucru s-a întâmplat cu ocazia întâlnirilor la Organizaţia Naţiunilor Unite, când preşedintele Lucinschi a călătorit în SUA. Este adevărat că nu am reuşit să planificăm o întâlnire oficială la Casa Albă, dar este o problemă de timp şi de graficul de lucru strâns al celor doi şefi de stat. O dată era cât pe ce să fixăm o asemenea întâlnire, dar până la urmă acest lucru nu s-a reuşit.”

L-am întrebat pe Rudolf Perina, de ce nici o oficialitate de rang înalt nu a vizitat Chişinăul, după deplasarea efectuată în 1995 de doamna Madeleine Albright, pe atunci reprezentant la ONU şi membru al Cabinetului american, în condiţiile în care în ultimul timp se observă o sporire a interesului SUA faţă de Republica Moldova.

Rudolf Perina:
„Cred că ar fi bine să avem o vizită oficială la nivel înalt în Republica Moldova, dar accentuez din nou, este o problemă de planificare a timpului şi nu de atitudine politică. Totuşi, în ultimii ani au avut loc multe vizite ale oficialilor americani la nivel de asistenţă a secretariatului de stat, persoane care sunt direct implicate în elaborarea politicii Statelor Unite în raport cu Republica Moldova. Este adevărat, că nu am avut o vizită a preşedintelui SUA sau a secretarului de stat, însă o asemenea vizită ar putea avea loc în timpul noii administraţii. Şi dacă o asemenea vizită nu a fost încă planificată, acest lucru nu înseamnă că nu preţuim Moldova. Din nou este o problemă de timp. Sunt apropae 200 de ţări în lume.”

Din Chişinău, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG