Linkuri accesibilitate

2.05 - Chișinău: Interviu Europa Liberă cu Rudolf Perina, ambasadorul Statelor Unite în R. Moldova


Ambasadorul american Rudolf V. Perina
Ambasadorul american Rudolf V. Perina

Rudolf V. Perina: Din păcate, suntem încă departe de o variantă de soluţionare a chestiunii transnistrene.


2 mai 2001

Actualitatea în R. Moldova.

Interviu Europa Liberă cu Rudolf Perina, ambasadorul Statelor Unite în R. Moldova.

Dan Ionescu: Într-un interviu acordat Europei Libere, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Rudolf Perina, şi-a expus punctul de vedere în legătură cu felul în care decurge procesul de retragere a trupelor şi echipamentului militar rusesc din Transnistria. Interviul a fost realizat de Lina Grîu.

A trecut mai bine de jumătate din termenul, stabilit la summitul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa de la Istanbul din noiembrie 1999 pentru retragerea totală a prezenţei militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, perioadă în care Rusia nu a făcut practic nimic în această direcţie. L-am întrebat pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Rudolf Perina, ce responsabilitate are SUA, ca stat membru al OSCE, pentru respectarea termenelor de la Istanbul şi care, în opinia sa, sunt perspectivele acestei retrageri. Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Rudolf V. Perina.

Rudolf Perina: „Statele Unite, ca membru al OSCE, consideră foarte importantă realizarea integrală a angajamentelor asumate de Rusia la Istanbul. Am avut satisfacţia să auzim din recentele declaraţii ale reprezentanţilor guvernului rus, că de fapt respectarea termenelor intră în planurile Rusiei. Aceste angajamente au fost asumate în faţa tuturor ţărilor OSCE şi, în opinia noastră, realizarea lor va fi un moment pozitiv, un factor stabilizator pentru toată regiunea, deoarece, şi cred că expun o opinie unanimă, cantitatea de armament din Transnistria este mult mai mare decât ar trebui să fie. Noi credem, că Rusia se va ţine de cuvânt şi va îndeplini deciziile de la Istanbul.”

L-am întrebat pe Rudolf Perina, cum apreciază declaraţiile preşedintelui comunist Vladimir Voronin, potrivit cărora retragerea trupelor ruse nu poate avea loc înaintea evacuării totale a depozitelor de armament. Poziţie expusă la Chişinău şi de şeful comisiei ruse pentru reglementarea conflictului transnistrean, Evgheni Primakov, dar şi de ambasadorul Federaţiei Ruse, Pavel Petrovski.

Rudolf Perina: „Deciziile de la Istanbul se referă atât la armament, cât şi la trupe. Există o oarecare logică în afirmaţia că armamentul trebuie să fie păzit, atâta timp cât se află în Transnistria. În acest caz însă trebuie urgentat procesul de evacuare a armamentului, deoarece retragerea lui este mult mai dificilă, decât cea a soldaţilor şi trupelor. Concluzia ar fi că este nevoie de a urgenta procesul de evacuare a armamentului şi muniţiilor în aşa fel, încât retragerea trupelor să fie efectuată cât mai curând posibil.”

L-am rugat pe Rudolf Perina să-şi expună punctul de vedere asupra componenţei viitoarelor forţe de menţinere a păcii în regiune. Ar trebui ca acestea să aibă un caracter multinaţional, sau să fie compuse din militari ruşi şi ucrainieni, aşa cum prevede proiectul lui Evgheni Primakov?

Rudolf Perina: „În problema forţelor de menţinere a păcii va fi foarte greu, dacă nu imposibil, de a da aprecieri, până nu vom cunoaşte termenele şi condiţiile de soluţionare a conflictului. Credem că este foarte important să aibă loc retragerea neîntreruptă a armamentului şi trupelor ruse, iar în paralel să se negocieze intens soluţionarea politică a conflictului. Abia după aceasta se va putea discuta logic despre oportunitatea unor forţe de menţinere a păcii în regiune. Discuţiile despre forţele pacificatoare nu au nici o raţiune atâta timp, cât nu ştim ce fel de acord de pace va fi şi când se va adopta acesta.”

L-am întrebat pe Rudolf Perina cum vede procesul de soluţionare a conflictului transnistrean şi care ar fi rolul comunităţii internaţionale în acest proces.

Rudolf Perina: „Cred că interesul comunităţii internaţionale în soluţionarea conflictului a crescut semnificativ în ultimii ani. Există o dorinţă sporită din partea comunităţii internaţionale de a rezolva conflictul, deoarece acesta durează prea mult. O dovadă a acestui interes este şi recenta vizită a unei delegaţii OSCE. Mai mult de 20 de ambasadori de la Viena au venit în Moldova pentru a vizita Chişinăul şi Tiraspolul, pentru a cunoaşte pe loc problema. Cred că este un semn important, care indică interesul sporit al comunităţii internaţionale, care va creşte atâta timp cât nu se va găsi o soluţie. Şi ar fi timpul ca o soluţie să fie găsită.”

În cadrul vizitei la Chişinău, Evgheni Primakov a expus un scenariu de reglementare a conflictului transnistrean, care prevede, în fond, federalizarea Republicii Moldova. L-am rugat pe Rudolf Perina să-şi expună punctul de vedere pe marginea acestui plan.

Rudolf Perina: „Noi am salutat vizita domnului Primakov. Aceasta a fost prima lui vizită în Moldova din momentul numirii în funcţia de şef al comisiei de soluţionare a conflictului transnistrean. Salutăm vizita lui ca o reflectare a dorinţei Federaţiei Ruse de a începe activ căutarea unei soluţii pentru acest conflict şi de a conlucra cu comunitatea internaţională şi mediatorii în acest sens. În ceea ce priveşte planul propus de dumnealui, cred că sunt unele neclarităţi privitor la acesta.

Existau câteva proiecte, care erau atribuite domnului Primakov, dar dacă e să judecăm după afirmaţiile, pe care le-a făcut aici, poziţia lui Primakov are un anumit grad de flexibilitate. Ea a subliniat, că Federaţia Rusă nu doreşte să susţină o variantă, care ar prezenta o soluţie extremă pentru o parte implicată sau alta. Şi aceasta indică un anumit grad de flexibilitate.

Din păcate, suntem încă departe de o variantă de soluţionare şi acest lucru nu ne permite să judecăm dacă este vorba despre un plan de federalizare sau nu. Mai urmează încă multe negocieri între părţile implicate, mediatori şi comunitatea internaţională înainte ca o variantă de soluţionare să fie propusă, o variantă acceptabilă pentru ambele părţi. Bănuiesc că şi domnul Primakov recunoaşte şi este de aceeaşi părere. Mai avem încă mult de lucru.”
XS
SM
MD
LG