Linkuri accesibilitate

Ross Johnson despre Europa Liberă și România (Evenimentul Zilei)


Ross Johnson: „Dacă ar fi existat mai mult control al KGB asupra Securității, nu am fi avut atentatele sângeroase asupra secției românesti de la Europa Liberă.”


Evenimentul zilei gazduieste astazi un interviu cu fostul presedinte al Europei Libere din perioada 1988-2002, Ross Johnson. Temele abordate graviteaza in jurul rolului jucat de Europa Libera in evolutia societatii romanesti. Spre deosebire de celelalte puteri comuniste, regimul Ceausescu a adoptat metode extrem de violente de blocare a influentei postului american de radio.

Daca alte tari s-au multumit sa infiltreze agenti in structurile postului, securitatea lui Ceausescu a dispus atacuri fizice asupra directorilor sectiei romane, a trimis colete-capcana, a angajat serviciile unui asasin platit precum Carlos Sacalul. „E doar o jumatate de gluma in ceea ce voi spune, arata Ross
A. Ross Johnson
Johnson. Daca ar fi existat mai mult control al KGB asupra Securitatii, nu am fi avut atentatele sangeroase asupra sectiei romanesti de la Europa Libera. KGB incetase sa mai foloseasca asemenea metode, era doar ideea lui Ceausescu”.

Intrebat despre numarul mare al romanilor care nu mai vad in Europa Liberă decat un avanpost al intereselor americane in Romania, fostul director american invoca dezamagirea pe care o resimt multi romani. A distantei intre ce au sperat ca va fi dupa caderea comunismului si ce este. Iar explicatia este: „In primul deceniu postcomunist nu ati beneficiat de progresul inregistrat in alte tari foste comuniste”.

Ultima parte a interviului se refera la apropiatul acord pe care postul american de radio il va incheia cu o institutie romaneasca pentru predarea arhivei de la Hoover Institute. Este vorba despre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Fondurile colectate public prin initiativa unui fost angajat al postului, Liviu Tofan, destinate sa acopere costuri de conservare digitala a materialelor readiofonice, nu au ajuns inca la Institutul Hoover, mai precizeaza invitatul ziarului Evenimentul zilei.
XS
SM
MD
LG