Linkuri accesibilitate

România: Ioan Avram Mureșan condamnat la șapte ani închisoare


ANI le-a trimis procurorilor anticorupție și dosarul de incompatibilitate al ministrului muncii, Ioan Botiș, demisonat săptămîna trecută.


La puţine zile după ce un ministru în funcţie şi-a dat demisia în urma acuzaţiilor de conflict de interese şi fraudă, în România un fost ministru a fost condamnat astăzi la şapte ani de închisoare tot pentru corupţie. Sabina Fati are detalii.

Pentru prima data in Romania un fost ministru ar putea primi o condamnare la inchisoare. Fost ministru al reformei si agriculturii in perioada 1997-2000, Ioan Avram Muresan, pe atunci membru al Partidului National Tarănesc Crestin-Democrat, a fost condamnat astazi la sapte ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri. Hotarirea Inaltei Curti de Casatie si Justitie din Romania va fi insa atacat cu recurs, dupa cum a declarat deja avocatul inculpatului.

Corespondența zilei de la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00
Link direct


Procesul fostului ministru din prima guvernare de dreapta din Romania a inceput in 2003. Potrivit datelor din dosar, Ioan Avram Muresan, de 52 de ani, in calitate de ministru ar fi intocmit in anii 1999 si 2000 mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub forma de imprumut a cantitatii de cinci mii de tone de ulei, beneficiar fiind o firma privata Sun Oil. Fostul ministru a semnat ulterior un raport prin care era de acord sa prelungeasca returnarea imprumutului, rastimp in care firma privata a avut timp sa faca bani prin vinzarea uleiului „imprumutat” din rezerva de stat.

Tertipuri de acest fel au fost adesea folosite de politicienii romani aflati in functii administrativa, mai ales ca 13 ani, cind s-au petrecut faptele, legislatia autohtona era deficitara, iar justitia destul de precara si politizata.

Intre timp, insa, procurorii anticoruptie din Romania au reluat atit dosarele mai vechi, cit si cele mai noi, iar pe rolul tribunalelor exista deja destule procese in care fosti ministri si chiar un premier sint acuzati de fapte de coruptie. Chiar astazi Agentia Nationala de Integritate le-a trimis procurorilor anticoruptie dosarul de incompatibilitate al ministrului muncii, Ioan Botis, care a demisonat saptamina trecuta dupa ce a iesit la iveala ca sotia sa lucra la un proiect finantat de guvernul roman si Uniunea Europeana, proiect aprobat
chiar de sot, pe atunci ministru.
XS
SM
MD
LG