Linkuri accesibilitate

„Flexibilizarea” Schengenului (România liberă)


Dezintegrarea moralei publice (22).


Evenimentul zilei
preia declaratia unui oficial rus din domeniul apararii. Igor Korotcenko, reprezentant al Consiliului public de pe langa Ministerul rus al apararii a declarat unor publicatii electronice rusesti ca flota rusa din Crimeea ar apara Ucraina de pretentiile teritoriale ale Romaniei. Cotidianul de la Bucuresti informeaza ca Rusia intentioneaza sa inlocuiasca navele vechi de suprafata cu unele noi, care ar avea instalate noi sisteme de atac. Portalul Utro, una dintre publicatiile online care au pus in circulatie declaratia lui Korotcenko, cita afirmatiile facute in noiembrie in presa de la Bucuresti de presedintele roman Traian Basescu. Acesta nu vedea nimic confortabil in prelungirea pana in 2042 a stationarii flotei ruse in Crimeea. Pretul acestei intelegeri cu Ucraina este si el amintit in Evenimentul zilei: un tarif cu 30% mai mic pentru gazele importate de ucraineni din Federatia Rusa.

Romania libera publica un comentariu semnat de Laurentiu Mihu, despre ideile care incep sa-si faca loc in dezbaterea politica europeana. In speta, este vorba de propunerea presedintelui francez Nicolas Sarkozy de „flexibilizare a reglementarilor Schengen”. Ea ar prespune pur si simplu limitarea dreptului la libera circulatie in Uniunea Europeana, ce-I drept numai in situatii speciale. Cine va stabili care sunt acelea? se intreaba jurnalistul de la Romania libera, care arata ca avem de a face cu neputinta unor puteri occidentale de a face fata consecintelor unor gesturi politice: Franta, de pilda, s-ar fi grabit sa traga primul foc in Libia, dar nu-si asuma problemele puse de valul de imigranti ajunsi in barci dinspre nordul Africii in Europa. O situatie care caracterizeaza un anumit fel de indecizie a deciziilor Uniunii Europene – aceasta este, pe scurt, demonstratia facuta in acest comentariu din Romania libera.

In saptamanalul 22, Valentin Cioveie scrie despre dezintegrarea moralei publice in Romania de azi. Insiruirea aspectelor deprimante – de la nesocotirea oricarei reguli de convietuirre intr-o mare capitala pana la frecventarea pornografiei, de la dispretul ideii de responsabilitate politica pana la desfigurarea spatiului public – aceasta insiruire alcatuieste portretul unei Romanii aflate in, citam, „kali-yuga, apocalipsa autohtona, iadul, pierzania”. Valentin Cioveie reamintesate ca acestea nu sunt transformari petrecute peste noapte, ci urmarile deceniilor de dictatura comunista, care par sa-i fi inlocuit pe vechii romani cu un soi de mutanti.
XS
SM
MD
LG