Linkuri accesibilitate

Noi informații WikiLeaks despre cei deținuți la centrul Guantanamo


Centrul de detenție de la Guantanamo Bay
Centrul de detenție de la Guantanamo Bay

Documentele WikiLeaks expun caracterul pripit şi improvizat al colectării informaţiilor în zonele de război, care a dus la încarcerarea pentru ani de zile a unor oameni nevinovaţi.


Noi documente secrete americane publicate de WikiLeaks arată că, timp de ani de zile, Statele Unite ar fi ţinut zeci de oameni inocenţi în închisoarea pentru suspecţii de terorism de la Guantanamo Bay, în Cuba. Într-o primă reacţie, ministerul american al apărării a calificat scurgerea de informaţie drept „regretabilă”, spunând că multe date publicate sunt incomplete.

Site-ul de dezvăluiri pe internet WikiLeaks a pus documentele la dispoziţia ziarului american „The New York Times”, de unde au fost preluate de postul public de radio american, precum şi de cotidianul britanic „Guardian”.

Ele conţin informaţii despre cei 779 de deţinuţi care au trecut prin închisoarea militară de la deschiderea ei în 2002, după atacurile teroriste de pe 11 septembrie 2001.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney a condamnat publicarea acestor documente de către WikiLeaks la fel ca şi a celor de până acum referitoare la războaiele din Irak şi Afganistan. Carney a spus că autorităţile americane condamnă în cei mai severi termeni dezvăluirea informaţiilor clasificate şi consideră regretabilă decizia luată de „New York Times” şi alte organizaţii media să publice documente obţinute ilegal.

Potrivit „New York Times”, documentele scurse pe WikiLeaks expun caracterul pripit şi improvizat al colectării informaţiilor în zonele de război, care a dus la încarcerarea pentru ani de zile a unor oameni nevinovaţi. Unii au fost luaţi drept altcineva, alţii pur şi simplu au fost arestaţi întâmplător. Ziarul aduce exemplul păstor afgan care fusese trimis la Guantanamo pentru organizarea unei explozii. Chiar dacă interogatorii de la închisoare căzuseră de acord cu versiunea păstorului că n-ar avea nici o legătură cu explozia, tribunalul militar l-a calificat drept „combatant inamic” şi a decis că va rămâne închis ani de zile. „Guardian” scrie că aproximativ 150 dintre deţinuţii trecuţi pe la Guantanamo erau afgani şi pakistanezi nevinovaţi, inclusiv fermieri, şoferi şi bucătari.

În una din primele sale decizii ca preşedinte, Barack Obama promisese să închidă Guantanamo Bay până la începutul lui 2010. Dar încercările sale de a-i transfera pe suspecţi în închisori de pe teritoriul american pentru a fi judecaţi de tribunale civile au fost blocate de Congresul Statelor Unite.

Documentele scurse pe WikiLeaks oferă o explicaţie a opoziţiei din Congres de a închide centrul de detenţie, in ciuda relatărilor despre metodele aspre de interogare folosite la Guantanamo, inclusiv tortura. Documentele secrete arată că majoritatea din cei 172 de deţinuţi aflaţi astăzi la închisoare sunt consideraţi „un risc sporit” pentru Statele Unite şi ţările aliate dacă ar fi eliberaţi.

În luna aprilie, preşedintele Obama a ridicat interdicţia pentru judecarea în tribunale militare a suspecţilor de la Guantanamo, dar a spus că închiderea închisorii rămâne obiectivul final. Angajamentul a fost reiterat luni şi de purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG