Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Vînzătorii de organe


Discriminare pînă și în sărăcia cea mai neagră

Acum cativa ani, o serie de reportaje sinistre au fost transmise de mai multe televiziuni occidentale: era vorba de moldoveni care, ca sa mai scape un pic de saracie, isi vindeau pe cateva mii de dolari cate un organ, in general un rinichi. Operatia – extragerea rinichiului - se efectua cel mai des in niste clinici din Turcia. Occidentalii se mirau ca unii oameni, traitori in Europa, au putut sa cada atat de jos.

Intre timp, dupa ce s-a mai usurat regimul vizelor, multi moldoveni au plecat la munca in strainatate… In Spania, de pilda, unde clima e placuta si limba usor de invatat pentru cineva care vorbeste romana. A venit insa criza, atingand foarte serios o tara care nu se astepta deloc la asta, cum e Spania. Deodata, Spania a devenit tara din Uniunea Europeana cu cel mai mare numar de oameni care isi pierd slujbele. Tara cu cel mai ridicat somaj, de asemenea: peste 17%, iar in curand o sa se ajunga la 20%. Un mare numar de spanioli s-au trezit deodata ca nu-si mai pot plati chiriile, sau imprumuturile ipotecare.

Si iata ce citim acum in presa, anunturi puse de spanioli: “vand rinichi pentru transplant”, sau: “vand maduva din sira spinarii”. Este ceva nemaiauzit intr-o tara care era un model de prosperitate rapida. Preturile pe care le cer acesti spanioli disperati sunt relativ ridicate in comparatie cu ceea ce cereau moldovenii: pentru un rinichi se cere intre 20.000 si 100.000 de euro. Se pare insa ca aparitia spaniolilor pe aceasta piata nu aduce nimic bun pentru acei est-europeni care, intorsi din occident unde nu mai gasesc de lucru nu stiu nici ei ce sa mai faca.

Majoritatea nu vor putea intra in circuitul transplanturilor, intrucat cei mai multi clienti pentru asta sunt orientali cu bani, care prefera rinichi din Europa de vest, ideea preconceputa fiind ca organele occidentale sunt de mai buna calitate. Dupa cum se vede, exista discriminare pana si in saracia cea mai neagra.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG