Linkuri accesibilitate

Proiectul de buget al administrației Obama în fața Congresului


Intențiile președintelui și realitatea crizei economice

Problema este ca programele ambitioase ale noului presedinte – redresarea sistemului de ingrijire a sanatatii, contracararea incalzirii globale si reformarea impozitarii—au nevoie de finantare, care poate fi generata doar daca redresarea economiei americane este rapida. Or, deocamdata nu exista indicii ca asa ar sta lucrurile.

In plus, Obama are de depasit si obstacole politice. Reducerile de programe anuntate de Casa Alba nu se ridica la mai mult de jumatate de procent din buget. Demersul administratia ignora practic potentiale crize majore: sistemul de pensii de asigurari sociale si asigurarile medicale, ambele amenintate de faliment.

Recesiunea economica este mai pronuntata decit administratia a prognozat cu doar doua luni in urma. In al doilea trimestru al anului activitatea economica continua sa se reduca, chiar daca dimensiunea fenomenului a scazut. Daca redresarea economia va continua lent, atunci democratii din Congres se vor vedea amenintati, in perspectiva alegerilor din 2010.

In aceste conditii este posibil ca multi sa ezite sa mai sprijine programe costisitoare ale administratiei Obama. Deocamdata, politicile economice ale noului presedinte beneficiaza de rabdarea si intelegerea populatiei. Dar curind americanii vor dori rezultate: reducerea somajului, cresterea indicilor bursieri si reducerea deficitului. Bursa ar putea sa fie vestea cea buna.

Dar somajul poate atinge 10% anul viitor—sustin anumiti experti. Actualul deficit bugetar de 1,2 bilioane de dolari se va reduce, dar nu mai mult de 533 de miliarde, in 2013—daca prognozele presedintelui se vor materializa. Or, acesta pare a fi punctul vulnerabil. Un recent sondaj arata ca 41% dintre americani dezaproba masurile luate de Obama tocmai pentru ca ele cresc deficitul bugetar, pe termen scurt. Administratia crede pe de alta parte ca doar reformarea sistemului de ingrijire a sanatatii si asigurarilor medicale pot sa antreneze reducerea substantiala a deficitului bugetar. Presedintele Rezervelor Federale a declarat ca anul acesta va fi reluata cresterea economica in Statele Unite. Dar probabil ca procentul in 2010 nu va depasi 2%. Ramine de vazut daca acest ritm va fi suficient pentru a sustine programele lui Obama.

XS
SM
MD
LG