Linkuri accesibilitate

Guvernatorul BNR prognozează o rată a inflaţiei de 4,4% în 2009


Scaderea economica insotita de inflatie si combinata cu un deficit extern mare este una dintre situatiile "cele mai urite din cite pot exista", a spus astazi guvernatorul Bancii Nationale din Romania, Mugur Isarescu. In ciuda tonului sau optimist si argumentelor pozitive, guvernatorul Isarescu recunoaste implicit problemele tot mai grave pe care le are de rezolvat Romania in perioada care urmeaza. Este vorba de fapt de minimum doi ani, pina in 2011, cit estimeaza Fondul Monetar International ca va dura recesiunea, daca oficialii romani vor respecta intrutotul recomandarile din acordul stand by. Guvernatorul bancii centrale de la Bucuresti crede ca preturile nu vor mai creste la fel ca in trecut. El a amintit că Banca Nationala a redus prognoza pentru rata inflatiei din acest an de la 4,5 la 4,4 si pentru 2010 de la 3,2 la 2,8.

Seful Bancii Nationale din Romania isi motiveaza optimismul prin faptul ca virful presiunilor speculative si nespeculative ale cursului de schimb a trecut, iar politicile fiscale si salariale sunt mult mai adecvate decit în perioada anterioara. Mugur Isarescu a mai explicat ca reducerea relativa a riscului de depreciere a leului are ca fundament ajustarea rapida a dezechilibrelor externe, mai repede decit anticipa chiar banca centrala, desi nu s-a ajuns înca la un nivel sustenabil pe termen mai îndelungat. Eliminiarea presiunilor asupra cursului de schimb leu/euro se datoreaza si acordului cu FMI.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei da raportul asupra inflatiei o data la trei luni, iar mesajul sau de astazi a fost mobilizator pentru investitori, mai cu seama ca a sugerat ca in citeva luni companiile vor avea din nou acces mai usor la credite, iar creditele ar putea fi ceva mai ieftine. Intre timp insa peisajul economic din Romania pare din cei in ce mai sumbru fiindca numarul firmelor care si-au suspendat activitatea a crescut cu 1330% în luna aprile 2009, comparativ cu aprilie 2008, potrivit Oficiul National al Registrului Comertului.
XS
SM
MD
LG