Linkuri accesibilitate

„Comuniștii vor să ne integreze în Europa prin... Moscova”


Timpul anticipeaza doua evenimente de azi: rezolutia Parlamentului European privind Republica Moldova si lansarea Parteneriatului Estic. “Uniunea Europeana condamna actiunile postelectorale ale comunistilor”, noteaza ziarul pe seama celui dintai, si “Comunistii vor sa ne inegreze in Europa … prin Moscova”, scrie Timpul pe seama celui de-al doilea.

Relateaza ziarul si de la pichetul organizat de jurnalistii moldoveni ieri, la Guvern. Sorina Stefarta isi aminteste cu o senzatie de déjà vu de Ziua Europei, serbata la Chisinau in 2008 in avans, pe 8 mai, iar in acest an – post-factum, pe 10. In ambele cazuri, din grija Bruxelles-ului ca nu cumva sa supere Moldova oficiale, care are alte planuri pentru ziua de 9 mai. Constantin Tanase consemneaza o alta aniversare – 19 ani de la primul Pod de Flori peste Prut, iar Arcadie Gherasim multumeste presei din Romania, pentru ca a spart blocajul informational impus de guvernarea comunista de la Chisinau, relatand lumii intregi despre ceea ce s-a intamplat de fapt in Republica Moldova dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie.

Moldova Suverana
, dimpotriva, acuza presa de la Bucuresti ca ar incuraja autoritatile romane sa actioneze in Republica Moldova, citez, la fel cum o face de aproape 20 de ani – subversiv si conspirativ, fara acordul si stiinta autoritatilor legitime ale Republicii Moldova. Citez in continuare: “Romania, prin atitudinea sa de desconsiderare a acestui stat, prin subminarea integritatii lui, si-a pierdut demult privilegiul de a fi avocatul Moldovei in Europa, demonstrand ca este un avocat care-si inseala clientul si vrea sa-l aduca la saracie lucie spre a si-l transforma in slujitor”, afirma Moldova Suverana.

Obiectul denuntului Moldovei Suverana il constituie un articol aparut ieri in Romania Libera, un comentariu de fapt in care Cristian Ghinea isi expune opinia pe seama rolului pe care Romania ar trebui sa-l aiba in Parteneriatul Estic. Rol care, crede el, este “sa ne asiguram ca Uniunea Europeana lucreaza cu societatea din Moldova, ca pune conditii ferme si conditioneaza aplicarea de catre Guvernul de la Chisinau si sa dezvolte relatii bune cu societatea de acolo, peste capul lui Voronin si ignorandu-l pe acesta”.

Azi, Ziua anunta o condanare a Republicii Moldova in Parlamentul European, pe cand Jurnalul National analizeaza situatia economica din Moldova , anticipand o criza fara precedent. “Voronin a ordonat: Bancilor, nu falimentati!”, este titlul acestui articol.

Revenind, insa, la presa din Moldova, Ziarul de Garda insist asupra semnelor de intrebare ramase fara raspuns in cazul celor trei cazuri de deces dupa evenimentele din 7 aprilie – Valeriu Boboc, Ion Tibuleac si Eugen Tapu. Si, mai deconspira Ziarul de Grada, intr-o investigatie proprie pe care o publica sub titlul “Operatia Reparatia”, ca scarile, balcoanele si balustradele de la Presedintie “erau stricate” cu doua saptamani inainte de alegeri.
XS
SM
MD
LG