Linkuri accesibilitate

Violențe ritualizate


Jurnal de corespondent

Din 1987 pînă astăzi, la Berlin ziua de 1 mai este nu numai o zi de sărbătoare, ci şi o zi a violenţelor, a bătăilor şi a demonstraţiilor agresive. Bilanţul devastărilor, răniţilor, arestaţilor a întrecut anul aceste toate aşteptările. Într-un comunicat al poliţiei s-a vorbit despre un număr record de poliţişti răniţi în cursul altercaţilor cu aşa numitul „bloc negru“. Este vorba despre tineri mascaţi şi îmbrăcaţi în negru care se alătură de obicei unei demonstraţii paşnice, organizată de alte grupuri. Unii dintre tinerii din „blocul negru“ se consideră maoişti, alţii anarhişti. Cei mai mulţi dintre ei însă preferă să se auto-intituleze „revoluţionari de stînga“. Ce anume înţeleg aceştia prin revoluţie o dovedesc incidentele de 1 mai.

Ţinta preferată a junilor revoluţionari este poliţia. După ce scandalurile violente au devenit la Berlin o adevărată tradiţie, în ultimii ani numărul poliţiştilor care aveau sarcina să supravegheze demonstraţiile s-a dublat şi chiar triplat. Anul acesta au fost cam 6000 de poliţişti la faţa locului, încercînd să stopeze imediat o eventuală escaladare a provocărilor venite din partea celor circa 400 de tineri care alcătuiau „blocul negru“. A fost imposbil. Profitînd de populaţia prezentă pe străzi de 1 mai, aşa-zişii revoluţionari au început spre seara să ridice baricade şi să bombardeze coloanele de poliţişti cu pietre şi cu sticle incendiare. Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene, încercînd să şi aresteze pe cîţiva dintre cei mai violenţi. În cursul incidentelor care au ţinut pînă după miezul nopţii, peste 400 de poliţişti au fost răniţi. Vitrinele unor cafenele şi restaurante au fost sparte, standurile unor vînzători de bere şi răcoritoare au fost devastate.

Sălbăticiile primitive declanşate în fiecare an de tineri scandalagii seamănă cu un ritual violent care nu are nimic de-a face cu o demonstraţie politică. În fond şi la urma urmei, singura ideologie a acestor huligani este dorinţa de a face scandal, de a provoca pagube şi de a se încăiera cu poliţia.
XS
SM
MD
LG