Linkuri accesibilitate

Oaza stabilităţii faţă cu gripa porcină


Ce-o să zică amicii cînte o să te vadă cu tifon la gură?

Zilele astea mi-a trecut un gînd prin cap: ce s-ar întîmpla în cazul în care gripa porcină ar ajunge – ferească Dumnezeu! – la porţile “citadelei” stabilităţii Republica Moldova? Ar face faţă oare ţara noastră gripei porcine care a băgat în sperieţi o sumedenie de oameni de pe alte meridiane?
M-am întrebat şi am simţit imediat cum mi se furişează în suflet o nelinişte rîncedă.

Nu sînt convins că R. Moldova e pregătită să înfrunte acest inamic invizibil, în ciuda declaraţiilor încurajatoare ale autorităţilor. Şi asta pentru că în lungii ani ai tranziţiei frecventarea policlinicilor şi spitalelor mi-a provocat mai mereu gustul amar al decepţiei. Sistemul medical din R. Moldova a fost şi el viciat de sărăcie şi superficialitate. Unde mai pui că, pe lîngă dotarea instituţiilor medicale şi deciziile guvernanţilor, contează foarte mult şi atitudinea populaţiei. În acest sens situaţia mi se pare şi mai periculoasă.

Iată epidemiologul principal al ţării îi sfătuieşte pe simplii muritori să respecte regulile de igienă personală, în speţă spălatul pe mîini, să poarte măşti, dacă virusul va pătrunde în Moldova, să meargă la medic imediat ce se vor simţi rău.

Aici întrezăresc o mare problemă. Vorba e că la noi, mai ales în spaţiul rural, oamenii sînt obişnuiţi să se lecuiască singuri. La rigoare, dai peste cap un pahar cu vin sau votcă, pentru a-ţi dezinfecta organismul, şi te doare-n cot de gripa porcină. Nici să-ţi pui mască nu se obişnuieşte aici. Păi, ce o să zică amicii cînd o să te vadă cu tifon la gură? E cel puţin caraghios. Şi spălatul pe mîini e în fapt o problemă.

Muritorii simpli cu care am discutat nu sînt cuprinşi de nelinişte. Indiferenţa oamenilor e întărită şi de faptul că precedentele sperietori – pneumonia atipică, gripa aviară – nu au reşit să învingă oaza stabilităţii. Sentimentul că bolile exotice-năstruşnice nu au nici în clin, nici în mînecă cu patria noastră, că ele sînt apanajul altor meridiane, e unul generalizat aici. Aşă că nu avem noi nici o treabă cu gripa porcină! Sînt lucruri mai importante de făcut!
XS
SM
MD
LG