Linkuri accesibilitate

Armistiţiu: protocol semnat de Ministrul Educaţiei şi sindicate


Miercuri: şedinţă comună a birourilor executive ale federaţiilor sindicale

Criza din invatamintul romanesc continua atit din cauza reducerilor bugetare, cit mai cu seama pentru ca guvernul refuza sa aplice legea de crestere a salariilor invatatorilor si profesorilor cu 50 la suta. Armistitiul de astazi este doar temporar, iar profesorii ameninta in continuare cu posibilitatea blocarii tezelor unice. Ministrul roman al Educaţiei, şi reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au semnat marti un protocol privind rezolvarea revendicărilor, însă decizia finală privind greva generală va fi luată miine la şedinţa comună a birourilor executive ale celor patru federaţii.

În protocol se menţionează că salariile şi sporurile personalului din învăţământ vor rămâne nemodificate, nu vor fi schimbate nici normele didactice şi nu vor fi disponibilizări, nici chiar în rândul directorilor unităţilor de învăţământ. Sindicatele din acest domeniu se tem totusi ca in urma rectificarii bugetare de acum doua saptamini, banii alocati invatamintului au scazut atit de mult incit spre sfirsitul anului nu vor mai putea fi platite lefurile si ar putea fi operate disponibilizari.

Romania a intrat in recesiune, iar Fondul Monetar International prevede ca ca recesiunea va continua pina in 2011. Traian Basescu a anunta ca Ministerul Finantelor face imprumuturi pentru a plati salariile bugetarilor si pensiile, recunoascind pe de alta parte ca a fost “o eroare” din partea sa ca a promulgat la sfiirsitul anului trecut legea de crestere a veniturilor profesorilor. "Îmi asum, alături de toată clasa politică, eroarea promulgării noii legi de salarizare a profesorilor", a spus, de două ori în declaraţia sa, preşedintele Traian Băsescu, adaugind că prevederile legale nu au mai putut fi aplicate din cauza evoluţiei crizei economice. Liderul socialistilor, Mircea Geoana a replicat imediat ca el si partidul sau nu regreta fiindca invatamintului trebuie sa i se acorde un loc strategic in dezvoltarea Romaniei.

Politicienii puterii oscileaza in discutiile cu sindicatele fiindca, desi stiu ca nu sint bani pentru satisfacerea dascalilor, totusi nu pot sa spuna nu pina la capat revendicarilor din motive electorale. Atit partidul de dreapta al presedintelui, cit si socialistii care guverneaza cu o majoritate de peste 70 la suta, se lupta pentru fotoliul prezidential. Miza este foarte mare pentru ca in Romania presedintele desemeneaza potrivit constitutiei primul ministru si controleaza principalele servicii secrete. Felul in care evolueaza conflictele de munca, dar si rapiditatea cu care se degradeaza economia romaneasca vor afecta nemijlocit cursa pentru alegerile prezidentiale.

Politigraf

XS
SM
MD
LG