Linkuri accesibilitate

OCP asaltat de solicitanţi ai cetăţeniei române


„Un ultim tren care duce fără probleme în Europa”

Sute de oameni îşi dădeau coate la Oficiul Central Poştal al Moldovei, în prima jumătate a zilei, ca să poată completa o cerere pe care o vor expedia pe adresa Consulatului român de la Chişinău, pentru dobîndirea cetăţeniei României. Solicitanţii au spus că atît cererea cît şi plicurile cu recomandare se vînd în incinta sediului poştal:

“Am plătit 11 lei pentru plicuri.”

“Eu am plătit 23 de lei pe tot completul: două plicuri, timbre poştale şi cererea pentru consulat.”

Europa Liberă: Ce aţi pus în plic?

“O simplă cerere în care solicităm programare pentru depunerea dosarului de dobîndire a cetăţeniei române.”

Europa Liberă: De unde ştiţi ce trebuie să puneţi în plic?

“Aflăm unul de la altul.”

La un ghişeu am remarcat un bărbat trecut de 70 de ani, care mi-a zis că a venit din Cimişlia ca să trimită cerere pentru fiul său, care munceşte în Italia: "Nu poate veni acasă că are nevoie de viză. Da aşa îi va fi mai uşor."

La un alt ghişeu, un pensionar în vîrstă de 80 de ani a încercat să îmi explice de ce ar avea nevoie de cetăţenia română: ”Eu m-am născut în România, am rude acolo. Dar principalul e că în suflet mă simt român.”

Cei mai mulţi solicitanţi sunt tineri, care au avut şi ei o explicaţie la ce le-ar folosi cetăţenia statului vecin: ”Nu putem să ne dechidem o afacere în RM că ni se pun piedici şi suntem presaţi. Trăim în Moldova ca într-o puşcărie.

“Vreau să fac studii în Romînia.”

“Vrem doar să fim în Europa. Eu sunt rus, dar am nevoie de cetăţnia română pentru că astfel voi deveni cetăţean european. Pînă la depunerea dosarului am de gînd să învăţ limba română. “

Majoritatea oamenilor susţin că au aflat din presă că pot depune cereri pentru cetăţenia română:

”Pînă acum în presă nu s-a scris nimic, dar acum am citit că putem depune cereri. De ce să nu încercăm? E o posibilitate să ieşim din Moldova, care e izolată de Europa.”

“Românii circulă prin Europa cu 100-200 EURO, iar noi trebuie să plătim pe viză cîte 5 mii de Euro, pentru că suntem comunişti.”

Cîteva poştăriţe mi-au zis că în ultima vreme au lucrat peste program ca să facă faţă solicitărilor. De la ele am aflat că, în ultimele două săptămîni, de la Oficiul Central au fost expediate zilnic cel puţin cîte două mii de scrisori în adresa Consulatului român. Încercarea noastră de a afla cîte noi cereri au fost înregistrare la consulat au fost însă zadarnice.

Într-un interviu recent la postul de radio public din România, premierul roman Emil Boc declara: ”Sunt foarte multe cereri înregistrate, motiv pentru care am şi majorat numărul membrilor comisiei de la 6 la 8. Prin Ordonanţa de Urgenţă prin care am modificat Legea cetăţeniei române în primul rând, am simplificat procedurile şi, în al doilea rând, am urgentat nişte termene. Noi facem eforturile ca în cinci luni maximum de la depunere să se soluţioneze această cerere, şi prin faptul că am eliminat unele condiţii birocratice, acest proces să meargă fluent. ”

Într-un alt interviu pentru EUobserver, premierul romîn preciza că 30 de mii de moldoveni ar putea primi cetăţenie română.

Oamenii pe care i-am întîlnit azi la Oficiului Poştal Central din Chişinău mi-au zis că nu sunt încă iniţiaţi despre procedurile de obtinere a cetăţeniei române, însă sunt hotărâţi să prindă ceea ce ei consideră „un ultim tren care i-ar duce fără probleme în Europa.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG