Linkuri accesibilitate

Revoltă la o bază militară de lîngă Tbilisi


Mihai Saakashvili însoţit de bodyguards
Mihai Saakashvili însoţit de bodyguards

Saakashvili declară situaţia sub control. Opoziţia vorbeşte despre o ficţiune a puterii.

Preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili a declarat că situaţia din ţară este „sub control”, după o revoltă a militarilor de la baza Muhrovani, la 19 kilometri de capitala Tbilisi. Într-o adresare televizată, Saakaşvili a calificat incidentul drept „serios, dar izolat”.

Un purtător de cuvânt al ministerului de interne de la Tbilisi a spus că în timpul revoltei nu a curs sânge şi că organizatorii ei s-au predat. Potrivit agenţiilor de presă, la baza Muhrovani ar fi stat o vreme faţă în faţă zeci de tancuri şi sute de militari.
Într-o adresarea televizată, Saakaşvili a spus că a mers personal la Muhrovani şi le-a „sugerat” rebelilor să depună armele şi să se predea poliţiei. Nu este limpede ce anume doreau prezumtivii organizatori ai revoltei.

Potrivit unor relatări de la Tbilisi, revolta a avut loc după ce în cursul nopţii trecute guvernul georgian a anunţat că ar fi descoperit şi neutralizat o tentativă de puci sprijinită de Rusia. Ministerul apărării susţine că rebeliunea ar fi fost un răspuns la acest anunţ, dar nu precizează ce legături ar fi între rebeli şi presupusa tentativă de lovitură de stat.

O altă variantă de explicaţie venită mai târziu de la Tbilisi este că militarii de la Muhrovani nu aveau nici o legătură cu vreun puci, ci doreau numai să obstrucţioneze un exerciţiu NATO care urmează să înceapă miercuri în Georgia.

Opoziţia politică de la Tbilisi este de părere că nu a fost nici un puci şi nici o răscoală, şi că Mihail Saakaşvili a inventat totul în chip de sperietoare, aşa cum ar mai fi făcut-o de multe ori.

Declaraţiile despre un posibil puci au delanşat un nou război de cuvinte între Tbilisi şi Moscova. Mihail Saakaşvili a cerut „vecinului de la nord”, adică Rusiei, să se abţină de la provocări. În replică, Moscova a numit „rodul unei imaginaţii bolnave” insinuarea că ar avea vreun amestec în cele întâmplate la baza militară georgiană.

Rusia a criticat de mai multe ori organizarea unui exerciţiu NATO în Georgia, spunînd că el îl va ajuta pe preşedintele Mihail Saakaşvili să-şi reconstruiască armata devastată de conflictul cu Rusia, din august anul trecut.

Mihail Saakaşvili se confruntă în aceste zile cu proteste ale opoziţiei, care îl acuză că a adoptat o tactică dezastruoasă în Osetia de Sud, anul trecut, şi că nu face nimic pentru combaterea corupţiei. Preşedintele georgian consideră aceste învinuiri false şi spune că opoziţia ar fi sprijinită de Rusia, care vrea să-l înlăture de la putere.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Politigraf

XS
SM
MD
LG