Linkuri accesibilitate

Casele milionarilor „de partid”


O listă secretă

O lista cu case de lux în împrejurimile Sofiei, semnată de procurorul șef Boris Velcev și de directorul Agenției de securitate națională /DANS/ Petko Sertov, se află de căteva zile în cabinetul primului ministru și lider al partidului socialist Serghei Stanișev. Pe ea figurează trei miniștri, 4 adjuncți de miniștri, doi șefi de agenții și mai mulți funcționari de stat și de partid. Nici-una din cele 73 de proprietăți nu corespunde veniturilor oficiale și impozitelor plătite de personalitățile respective.

18 palate sînt trecute pe numele soțiilor, 10 – a părinților. Una din mamele-proprietare are 89 de ani și este pensionară de 30 de ani. Fiul a devenit șef mare la Sofia acum 4 ani, după venirea la putere a foștilor comuniști. Casa a cumpărat-o de la unul din capii lumii interlope. A făcut și ceva îmbunătățiri în valoare de peste 300 000 de euro din care o intrare din faianța specială care costă 150 de euro metru pătrat. Lista secretă este ilustrată cu fotografii din interiorul palatelor, făcute în absența proprietarilor.

Cel mai frapant este cazul unui adjunct de ministru care a declarat venituri anuale de 12 000 de euro. Soția sa nu lucrează iar palatul este evaluat de experți imobiliari la 2 milioane de euro. Vecin cu acesta este un funcționar mediu din centrala Partidului socialist al cărui casă cu piscină costa numai 1,2 de milioane.

O doamnă – ministru în guvernul Stanișev, a dobîndit mai multe proprietăți industriale și imobiliare în orașul natal din sudul țării, evaluate la zeci de milioane de euro. Într-un dosar au fost adunate semnale ale unor tovarăși de partid indignați.

6 milioane de euro a numărat un adjunct de ministru pentru un centru administrativ la Sofia. Banii a adus în două geamantane fără a cere să-i se elibereze o factură.

Un tănăr deputat roșu a cumpărat în numai căteva luni 10 apartamente în capitala. Locuințele au fost declarate la prețuri derizorii, în ciudă faptului că se află în zona reședinței guvernamentale „Lozenetz”.

Din lista milionarilor ascunși fac parte și lideri ai opoziției din care unul a devenit proprietar al unei rețele de farmacii.

Ce va face Stanișev cu lista deocamdata nu se cunoaște. Prin ea el se poate spăla pe fața în ajunul alegerilor. Efectul însă va putea fi dezastruos pentru întreaga clasa politică.
XS
SM
MD
LG