Linkuri accesibilitate

Presa de marți


partidelor din Moldova li se cerșește un vot pentru a se evita alegerile anticipate

Moldova Suverana, bunaoara, aseaza falsa alarma cu bomba de ieri, de la Primarie, Casa Presei si Aeroport, in legatura directa cu sedinta de azi a Parlamentului si afirma, fara drept de apel, ca ar fi o diversiune pusa la cale de opozitie. Aceste amintari, fireste, scrie Moldova Suverana, se inscriu in calculele opozitiei, “care doreste sa demonstreze lumii intregi ca Republica Moldova se afla in pragul haosului, ca poate deveni neguvernabila, asta pe fondul rezolutiei 1666 a AP a CE care indeamna opozitia sa fie deschisa la dialog constructiv cu Puterea aleasa democratic, sa participe la alegerea presedintelui si sa recunoasca suprematia legislativa a Curtii Constitutionale”, am citat.

Rezolutie a APCE care, asa cum o interpreteaza azi Moldova Suverana, ar sugera initierea unei anchete penale impotriva liderilor din opozitie – a lui Vlad Filat si Dorin Chirtoaca in particular, pe care ziarul nu oboseste sa-i tot acuze de organizarea dezordinilor din 7 aprilie – si, totodata, ar recomanda acestora sa participe la alegerea noului presedinte al Republicii Moldova. Prin faptul ca refuza s-o faca, “PLDM, PL si AMN sfideaza Europa” – asa prezinta lucrurile Moldova Suverana.

De cealalta parte, Timpul l-a gasit pe comunistul Ivan Calin, care va conduce sedinta de azi a Parlamentului si de la care a aflat ca mesajul sau inugural va fi “unul de solidarizare”. Timpul scrie ca decanul de varsta al noului Parlament a lasat sa se inteleaga ca nu e deloc sigur daca azi va putea fi ales speaker-ul. Publica insa Timpul si un punct de vedere al lui Kalman Mizsei, reprezentantul special al Uniunii Europene la Chisinau, care militeaza pentru “schimbare si reconciliere”. Cat priveste alarma cu bomba la Casa Presei, ziarul constata doar ca, in timp ce “bomba putea sa explodeze in orice moment”, Val Butnaru era interogat in propria redactie. “La intrebarea mea de ce ne porta prin cladire, daca in ea exista explozibil, politistul s-a interesat carui partid ii apartine Jurnalul”, il citeaza Timpul pe directorul de la Jurnal de Chisinau.

N-am primit Jurnalul de Chisinau la redactie, imi pare rau, desi ieri colegii de la Jurnal, din cate stiu, incercau sa scoata numarul de azi, gazduiti fiind, provizoriu, de Centrul Independent de Jurnalism.

Kommersant
de la Moscova titreaza: “Partidelor din Moldova li se cerseste un vot”. Pentru a evita alegerile anticipate. Totodata, apar in presa rusa de pe Internet si cateva interviuri in care expertii rusi se arata convinsi ca in Moldova comunistii vor reusi sa-si treaca propriul presedinte si ca in fotoliul lui Voronin se va aseza, probabil, Lupu. Ziarele de la Bucuresti scot in evidenta declaratiile primarului Dorin Chirtoaca, vicepresedintele liberalilor, potrivit caruia oficialii europeni ar fi promis un miliard de euro pentru impacarea comunistilor cu opozitia de la Chisinau. In context, Ziua vorbeste despre mita europeana, iar titlul din Gardianul este “UE da spaga pentru Voronin”. In fine, Gandul insista asupra miilor de moldoveni, care se inghesuie din nou sa obtina cetatenia romana, dupa modificarea legii.
XS
SM
MD
LG