Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană prognozează României o datorie publică de 18% din PIB


CE anticipează şi o creştere a deficitului bugetar la 5,5% din PIB

Economia romaneasca este in cadere, iar anul acesta nu par sa fie sanse de redresare. Prognoza Comisiei Europene arata ca in urmatorii doi ani nu va exista nici o crestere economica, in vreme ce somajul pe acest an ar putea fi de 7 la suta, cu o ameliorare usoara in 2010. Practic pentru anul viitor specialistii europeni anticipeaza o crestere a deficitului bugetar la 5,5 la suta, cu o revenire ulrerioara. Aceasta crestere a deficitului ar putea fi sanctionata si chiar astazi comisarul european pentru economie şi politică monetară, Joaquin Almunia a avertizat mai multe state comunitare cu masuri disciplinare pentru depasirea pragului deficitului bugetar de 3 la suta din Produsul Intern Brut, stipulat de tratatul de la Maastricht. Comisia Europeană sustine ca deficitul bugetar mare din 2008 (5,4% din Produsul Intern Brut) a fost determinat de cheltuielile realizate peste nivelul planificat, în special în ceea ce priveşte salariile bugetare şi transferurile sociale, dar si din cauza proiectiilor prea optimiste a veniturilor bugetare, care de altfel nu s-au materializat.

Raportul dat astazi publicitatii de Bruxelles mai precizeaza ca "Bugetul de Stat pe 2009 conţine mai multe masuri de reducere a deficitului, care includ o inghetare a recrutarii de personal şi reducerea mai multor bonusuri din sectorul public, taieri de cheltuieli cu serviciile si subventiile, limitarea cresterii pensiilor şi a inflatiei, o creştere de 3,3 puncte procentuale la contributiile sociale si o devansare a programului de crestere a accizelor". Comisia mai estimeaza ca datoria publica guvernamentala a Romaniei va creşte puternic în 2009, la 18,2% din Produsul Intern Brut, de la 13,6% anul trecut, urmând ca in 2010 sa ajunga la 22,7%.

Chiar astazi presedintele Traian Basescu a anuntat ca Ministerul Finantelor se imprumuta lunar pentru a face fata cheltuielilor de rutina. Ar fi vorba in primul rind de plata pensiilor si a salariilor bugetarilor. Lucrurile nu sint intelese insa de sindicate, mai cu seama de cele din invatamint care anunta boicotarea tezelor unice si ameninta cu blocarea examenelor de admitere la licee daca guvernul nu pune in aplicare o lege adoptata de parlament, prin care salariile profesorilor ar trebui sa creasca cu 50 la suta.

Prognoza de primavara a Comisiei Europene prevede o deteriorare a economiei romanesti fata de prognoza interimara din ianuarie 2009. Practic nu va fi o crestere economica in urmatorii doi ani, arata Comisia, care estimeaza pentru 2009 indicatori cu valaorea negativa, -4%, iar in 2010 - 0%. In ianuarie Bruxellesul prognozase o crestere de 1,75% in 2009 si sub 2,5% in 2010. Urmeaza deci doi ani complicati pentru Romania, mai cu seama ca la sfirsitul acestui an sint planificate alegeri prezidentiale.

Vestilor proaste de la Bruxelles li se aduga si altele fiindca rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au scazut 235 milioane de euro fata de sfarsitul lunii martie, din cauza iesirilor de capital care au fost mai mari decit intrarile. Potrivit datelor oficiale bancile si companiile straine au retras din Romania 4 miliarde de euro in trei luni.
XS
SM
MD
LG