Linkuri accesibilitate

Cahul şi Ungheni: paradigme ale reducerii finanţării de la bugetul central


Înainte de alegeri comuniştii promiseseră bugetarilor majorări de salariu de 18%

Reducerea finanţării de la bugetul central a raioanelor va influenţa achitarea salariilor pentru angajaţii bugetari, cel puţin aşa spun doi preşedinţi de raion cu care am reuşit să discutăm. Gheorghe Vasilache, preşedintele raionului Cahul: "Eu cred că va fi afectat raionul şi nici sub o formă nu vom putea salariza în continuare ritmic acei salariaţi pe care îi avem. Fiindcă după cum văd eu că sunt acumulările şi după cum văd că vor fi transferurile este clar că vom avea probleme".

Consiliul raional Cahul urmează să discute mâine, împreună cu primarii din raion, eventuale optimizări de cheltuieli.

„Consiliul raional Ungheni a fost mai prevăzător încă din toamna trecută, când au început să scadă încasările la bugetul local şi a elaborat un plan de coeziune socio-economică de prevenire a crizei”, spune preşedintele raionului Ungheni, Ion Harea. Potrivit lui, planul a fost aprobat săptămâna trecută de consiliul raional Ungheni. Ion Harea spune că a fost şi el informat de Ministerul Finanţelor că în 2009 Ungheniul va primi cu aproape 26 de milioane de lei mai puţin de la bugetul central.

„Noi deja lucrăm cu administraţiile publice locale să vină cu propuneri ce şi de unde pot să reducă. Apoi vom face o sinteză integrală şi vom merge la Ministerul Finanţelor ca să argumentăm că dacă cele 25,8 milioane de lei nu ni le dau, rămân fără salarii bugetarii, rămân fără mâncare copiii, rămân fără încălzire şcolile şi liceele şi în general sfera bugetară. Paralizăm activitatea instituţiilor bugetare. Astea sunt consecinţele”.

Consiliul raional Ungheni a pregătit propuneri şi pentru guvern referitoare la depăşirea crizei, mai spune preşedintele raionului, Ion Harea: „Trebuie de trăit bine cu vecinii, de făcut programe transfrontaliere, euroregiuni, şi altele de unde pot veni surse pentru a suplimenta bugetul. Şi atunci când promiţi cuiva că majorezi salariile întâi trebuie să ai calcul că ai bani şi apoi să majorezi, dar nu ca să câştigi voturi trebuie să majorezi cu 18 procente ca acum să vii şi să spui că noi reducem..”.

Şi economistul Veceslav Ioniţă crede că primele efecte ale reducerii finanţării raioanelor, ca urmare a scăderii încasărilor la bugetul central, va fi neachitarea salariilor şi pensiilor. Potrivit lui, în primele luni ale anului, Guvernul a folosit trei instrumente financiare pentru a diminua efectele crizei şi anume – a valorificat venituri din privatizarea patrimoniului de stat, a contractat împrumuturi de pe piaţa de capital şi stopat restituirea TVA agenţilor economici. Aceste soluţii s-ar fi epuizat, de aceea Guvernului i-ar mai rămâne acum, în opinia economistului Veaceslav Ioniţă, o singură ieşire: Infuzia de capital prin sistemul public, altfel spus credite şi donaţii de la instituţii financiare străine.

Înainte de alegeri, premierul azi demisionar, Zinaida Greceanâi, declara presei că are elaborat un pachet de măsuri anticriză pe care le va pune în aplicare în funcţie de rămînerea sau nu a echipei sale la guvernare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG