Linkuri accesibilitate

AMN, PL şi PLDM nu au o poziţie comună în privinţa primei şedinţe a legislativului


Noul parlament se întruneşte marţi pentru a-şi alege conducerea şi organele de lucru

Corespondenta Europei Libere Liliana Barbăroşie a căutat să afle ce linie de comportament vor adopta cele trei formaţiuni de opoziţie – PL, PLDM şi AMN – care nu recunosc legalitatea ultimelor alegeri şi insistă asupra nevoii unor alegeri anticipate ce ar demonstra frauda din 5 aprilie.

Liderul AMN Serafim Urechean ne-a spus că, cel mai probabil, formaţiunea sa, care deţine 11 mandate în noul legislativ, nu va participa nici la prima, nici la următoarele şedinţe ale Parlamentului şi va încerca până în seara zilei de astăzi să determine PL-ul şi PLDM-ul să procedeze la fel. Potrivit lui Urechean, prezenţa opoziţiei în sala de şedinţe nu ar însemna altceva decât recunoaşterea legalităţii alegerilor din 5 aprilie.

"Alegerile au fost fraudate, rezultatele lucrului nostru cu listele electorale au fost ignorate, iar colegii noştri sunt supuşi acum presiunilor – de aceea nu participăm la şedinţe şi nu acceptăm nici o funcţie în comisii", a declarat Serafim Urechean.

Pe de altă parte, liderul celor 15 deputaţi liberali, Mihai Ghimpu consideră necesară prezenţa opoziţiei la şedinţele Legislativului, pentru a nu pune la îndoială legimitatea celor 41 de mandate obţinute de opoziţie în cadrul scrutinului parlamentar. În ceea ce priveşte partajarea funcţiilor de conducere şi a celor din organele de lucru ale legislativului, poziţia liberalilor este fără echivoc: "Noi venim în Parlament pentru că avem mandatul oferit de alegător. Dar în rest, nu participăm la nici un fel de alegeri – fie ele ale preşedintelui Parlamentului, fie a vice-preşedintelui, fie a şefilor de comisii, fie a şefului statului. Este o capcană a comuniştilor, care ulterior vor spune – vedeţi, au acceptat funcţii în comisii, iar rezultatele alegerilor nu le recunosc."

După părerea lui Ghimpu, concilierea între putere şi opoziţie pe care insistă organismele europene, ca soluţie de destindere a situaţiei ce a urmat violenţelor şi abuzurilor de după alegerile din 5 aprilie, este irealizabilă pentru că n-ar însemna altceva decât perpetuarea la Guvernare a unui regim antidemocratic. Din acest punct de vedere, doar recunoaşterea fraudelor electorale de către partidul comunist şi declanşarea unor alegeri anticipate ar putea da startul unei concilieri autentice între puterea şi opoziţiea din RM, afirmă Mihai Ghimpu.

"Nu-i problema că noi nu vrem să găsim limbă comună cu cei de la putere. Pur şi simplu noi vrem un parlament ajuns la putere în mod legal. Dacă vor fi alegeri anticipate, vor veni la putere în mod democratic, atunci lasă-i să guverneze. În caz contrar - conciliere între putere şi opoziţie în numele la ce? În numele stabilităţii – nu am avut-o şi nu vom avea-o atît timp cît PCRM este la guvernare."

De la vice-preşedintele liberal-democraţilor, Alexandru Tănase am aflat că PLDM-ul abia urmează să decidă asupra participarii sau neparticipării la şedinţa de mâine a legislativului. Potrivit lui Tănase, la această oră liderii celor trei formaţiuni parlamentare îşi sincronizează poziţiile, urmând să decidă ulterior în mod individual: "Există posibilitatea de a participa condiţionat – condiţiile sunt cele cunoscute de toată lumea, cum ar fi independenţa justiţiei, libertatea mass-media. Dar există şi probabilitatea neparticipării la şedinţe. Noi ne sincronizăm poziţiile, dar decizia o ia fiecare individual."

Unii lideri de opinie deja au interpretat lipsa unei poziţii unice a celor trei formaţiuni parlamentare de opoziţie în ceea ce priveşte modul de participare la şedinţele constitutive ale noului legislativ drept o realitate care probează lipsa unui proiect politic comun pentru perioada următoare alegerilor din 5 aprilie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG