Linkuri accesibilitate

Parteneriatul Estic - un divan ocidentalo-oriental


Moldova - Vsevolod Ciornei, Vlad Lupan, Andrei Popov, political analysts, 03May2009
Moldova - Vsevolod Ciornei, Vlad Lupan, Andrei Popov, political analysts, 03May2009
Doamnelor si Domnilor, bine v-am găsit. La microfon e Vasile Botnaru, moderatorul si prezentatorul emisiunii duminicale PUNCT si de la CAPAT.

Pentru că sumtem în ajunul summit-ului de la Praga al noului aranjament regional numit Parteneriatul Estic, delimitat in cadrul politicii de vecinătate a Uniunii Europene, astăzi vom discuta despre beneficiile pe care ar putea conta cele şase ţări invitate să constituie această felie geopolitică şi anume Armenia, Azerbaijan, Republica Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Fireşte, ne interesează mai cu seamă avantajele (dar şi eventualele dezavantaje) pe care ar trebui să le ia în calcul Chişinăul, pus astăzi în situaţia de neinvidiat de a face faţă unui puternic magnetism bipolar, pe care pretinde că ştie să îl gestioneze.

În studioul de la Chişinău al Europei libere i-a invitat pe editorialistul Vsevolod Ciornei, expertul independent Vlad Lupan şi pe fostul diplomat Andrei Popov, directorul Asociaţiei de Politică Externă cu care discutăm despre apropiatul summit de la Praga al celor şase state invitate de Uniunea Europeană să constituie Parteneriatul Estic. Ne preocupă în mod special situaţia Chişinăului care încearcă să fie politicos în relaţiile cu Bruxelles-ul dar şi cu Moscova, care nu s-a arătat foarte încîntată de acest nou proiect al Uniunii Europene.

Cert este că preşedintele în exerciţiu şi liderul partidului majoritar în viitorul legislativ, Vladimir Voronin a anunţat deja că nu va participa la reuniune, pe motiv că nu poate renunţa la alte lucruri importante, şi asta după ce a fost vizitat recent de unul din cei mai „ponderabili” demnitari europeni, Javier Solana.

Andrei Popov : Prezenţa la Praga, fie şi la nivel de a doua sau a treia persoană în ierarhia statală, înseamnă că încă nu am ars toate punţile şi mai menţinem un spaţiu de manevră.







Vlad Lupan : Plecarea la Praga este importantă ca să demonstraăm că noi nu vrem cel puţin să ne rupem de spaţiul european. Însă această plecare şi întoarcerea conducerii de la Chişină cu faţa spre Europa nu sunt gesturi benevole ci sunt motivate de intervenţia europeană.






Vsevolod Ciornei : Participarea nostră la summit-ul de la Praga este o strîngere de mînă cu Uniunea Europeană dar nueste o îmbrăţişare. Acum rămîne să vedem dacă în relaţia cu Rusia suntem la nivelul de strîngere de mînă sau de îmbrăţişări. Eu aştepr un lucru foarte utopic – să se îmbrăţişeze Rusia cu Uniunea Europeană şi atunci noi o să o ducem cel mai bine.
XS
SM
MD
LG