Linkuri accesibilitate

Model, mentor, menire


Nevoia de etaloane, repere, paradigme într-o lume debusolată politic, social şi cultural

Familia cere profesorilor sa fie modele, iar profesorii pretind ca parintii sa fie modele pentru copii lor. Din acest conflict castiga televizorul si internetul, care ofera informatii atractive, diferite de procesul instructiv de la scoala. Am cunoscut o multime de tineri studiosi, talentati, bine-crescuti, multi dintre ei peste inzestrarea care trecea drept "promitatoare" pe vremea mea. Conteaza deci in ce lume te misti si cu ce etalon lucrezi.

Ca sa nu fie ratacire, irosire, tineretea are nevoie de modele, de repere, si pentru a putea tinti foarte departe, dar si pentru a cruta timp si energii, incercandu-se reinventarea rotii. Ma aflu cu microfonul la o scoala. Incerc sa injgheb o discutie cu cativa elevi ai clasei a zecea, in intentia de a afla daca au ei nevoie de modele…

Banuiesc ca anume acesti juni au nevoie sa ii cunoasca pe acei oameni speciali, fie ca sunt figuri publice sau oameni obisnuiti. Au nevoie sa stie ca inainte de a fi politicieni sau reprezentanti ai mediului de afaceri si ei au niste valori, au vise, familii, aspiratii si lucruri de care se bucura la fel ca oricine dintre noi. Ar putea ca si in R Moldova sa fie modele pentru voi tinerii, dar cine dintre voi stie de ei? Pe cine ii cunoasteti si ati dori sa fiti ca si ei?

Compozitorul Anatol Chiriac are sentimentul ca familia nu mai are coeziunea pe care o avea odata, pentru ca generatia actuala este mult mai selectiva, chiar daca are nevoie de modele pentru a-si forma identitatea in cadrul societatii.

In opinia directorului adjunct al liceului “Prometeu” din Chisinau, profesoara Zinaida Varlan, vedetele sunt „un exemplu pentru copii de a ajunge intr-un mod usor si rapid sa aiba tot ceea ce-si doresc din punct de vedere material”, dar asta doar pentru o categorie de elevi.

Scriitorul Andrei Burac isi aminteste ca in urma cu zeci de ani, isi alegeau modele din carti. De ceva vreme, exemplele sunt culese din recolta televiziunii si a internetului. „E dificil sa vorbesti despre modele viabile cata vreme societatea nu doreste niste valori ca modele. Inainte, modelele erau in manualele de citire, in viata politica... un Ionel Bratianu, un Averescu, mari scriitori. Acum, daca te uiti la cei din viata politica, e greu...“, spune, cu tristete, dramaturgul Andrei Burac.

Psihologul Tatiana Buianina considera ca pentru tineri „libertatea castigata in 1989 a dus la spargerea sistemului coerent, stramt“ si la aparitia unor alternative, in absenta unor criterii. Toate acestea i-au debusolat pe tineri, intrucat profesorii s-au transformat in simpli purtatori de informatii”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG