Linkuri accesibilitate

Vechile 1 Mai-uri


Împărţite cu nevoile de propaganda ale regimului comunist

De 1 Mai lumea se distreaza sau cade, pur si simplu, intr-o vacanta impanata de mese si petreceri. Asa e acum. Si asa cred multi ca a fost mereu.

Insa ce se intimpla astazi e foarte diferit de ce a fost ieri. In primul rind pentru ca astazi, oamenii fac exact ce vor, si numai cum vor. Vechile 1 Mai-uri trebuiau impartite cu nevoile de propaganda ale regimului comunist.

Pe atunci sarbatoarea incepea mult inainte: in saptaminile de eschive si pretexte pe care mai toata lumea le fabrica pentru a scapa de prezenta la "demonstratiile oamenilor muncii". Cine nu reusea, trebuia sa se prezinte in zorii zilei in fata primariei sau a sediului de partid ( comunist) unde se formau coloanele si se imparteau drapelele de partid, pancartele si lozincile care anuntau recunostiinta generala pentru intelepciunea partidului. Mai ocupati erau elevii si studentii, adusi sa danseze in costume de gimnastica sau muncitoresti. Tot tinerii trebuiau sa se manifeste pe care alegorice, sa mimeze scene de munca in fabrica si pe ogoare, sau sa se repeada electrizati cu buchete de flori spre genialii conducatori de partid.

Dupa incheierea paradei, toata suflarea avea de inghitit pe post de voie buna o baie de cintace de partid si declaratii televizate de adeziune la politica partidului. Lumea adunata la iarba verde, cu tranzistoarele deschise, inghitea folclor nou : adica muzica populara pe teme de partid. Uneori se sterecurau si cintece de muzica usoara. Dar continutul raminea acelasi.

In sfirsit, seara, oamenii intorsi acasa puteau sa se bucure de programe interminabile de poezie, dedicate partidului si conducatorului.

Astazi tot mai multe voci isi amintesc cu duiosie de vechiul intii mai. Nostalgia propaga de fapt o minciuna placuta. Adevarul despre vechiul intii mai e unul singur. Cine isi imagineaza azi altceva, iese din realitate !
Previous Next

XS
SM
MD
LG