Linkuri accesibilitate

V. Voronin şi invincibilitatea comuniştilor moldoveni


V. Voronin reia teza tentativei de lovitură de stat a opoziţiei

Dupa ce antevorbitorii sai au infierat opozitia si alti dusmani ai stabilitatii Moldovei pentru cele petrecute pe 7 aprilie, presedintele Voronin a rostit un discurs pe un ton ceva mai impaciutor, multumind alegatorilor pentru sustinere si promitindu-le ca partidul comunistilor va ramine alaturi de ei, in actuala conjunctura politica si mai ales economic dificila. Insa Vladimir Voronin a tinut sa lanseze si un indemn la pace civica, pentru ca sute de mii de cetateni au votat si pentru fortele de opozitie.

Vladimir Voronin: „Nu sa ne axam numai pe probleme ca acei care au aprins presedintia, parlamentul sau fac alte probleme, care nu vor sa participe la activitatea parlamentului sint rai. Ei poate si sint rai, dar ei au fost votati tot de cetatenii Republicii Moldova si noi cu o stima deosebita trebuie sa ne atirnam fata de toti alegatorii tarii noastre, indiferent de situatia daca ei au votat pentru partidul nostru sau n-au votat. Votul cetateanului este confidential. Si noi nu putem acum sa separam cetatenii intre cei care ne-au sustinut si care nu ne -au sustinut. Ar fi o prostie extraordinar de mare. Trebuie sa ne suflecam minecile, sa incepem a lucra, asa cum am lucrat opt ani de zile, pentru toata societatea noastra, pentru toata tara”.

Vladimir Voronin si-a continuat discursul in limba rusa, dar tonalitatea lui a devenit mai dura. El a reluat acuzatiile la adresa opozitiei cum ca aceasta ar fi incercat sa produca o lovitura de stat.

Vladimir Voronin: „Sint sigur ca acesti nori negri, reactiile ce s-au ingramadit de-asupra tarii noastre dupa alegeri se vor risipi. Ce s-a intimplat a fost din neputinta, din neajutorare, a fost o comanda criminala a celor care i-au finantat pe cei care au initiat acest balamuc pe 7 aprilie. Noi am muncit 8 ani de zile si am ridicat tara din genunchi. Ei nu au purtat nici o raspundere in toti acesti ani, nu au raspuns nici pentru dezastrul pe care l-au facut in tara noastra pina in 2001. Desigur ca in aceasta stare de iresponsabilitate le trec prin cap tot felul de ginduri rele pe care au vrut sa le realizeze. Sint recunoscator tuturor celor care ne sustin si sprijina unitatea noastra ca aceasta reactiune sa nu treaca. Doar intelegti ca pentru ei este un cosmar faptul ca pentru a treia oara in centrul Europei au invins comunistii. Toate lozincile si teoriile lor cum ca s-ar fi pus capat comunismului odata si pentru totdeauna au pierit. Iata de unde vine neputinta lor, agresivitatea si acest comportament al lor”.

Incercind sa produca o lovitura de stat, opozitia ar fi vrut sa puna Europa in fata unui fapt implinit, a spus Voronin. Totodata, el a lasat a se intelege ca reactia opozitiei la masurile politiei din ziua de 7 aprilie si dupa aceasta ar fi o incercare de discreditare a puterii. „Dupa ce au distrus presedintia, au dat foc parlamentului si au batut o gramada de politisti, tot ei striga acum in gura mare ca se incalca drepturile omului”, a spus Voronin. Totusi, liderul comunistilor si-a incheiat discursul cu un indemn la dialog si unitate sociala. "Nu putem sa uitam toate acestea, dar trebuie sa le lasam de-oparte si sa realizam obiectivele noastre de edificare a unei Moldove moderne, europene si democratice", a mai declarat Vladimir Voronin.
Previous Next

XS
SM
MD
LG