Linkuri accesibilitate

Comentarii pro si contra pozitiei adoptate de România în chestiunea Moldovei


Dupa recenta reuniune a ministrilor de externe din statele Europene, in presa centrala ajung comentariile pro si contra pozitiei adoptate de Romania in chestiunea Republicii Moldova. Subiectul confruntarii de pozitii este simplificiarea legislatiei de acordare a cetateniei romane pentru moldoveni.

Romania libera trateaza tema in doua feluri: printr-o sinteza de informatii si respectiv printr-un comentariu. Cea dintai aduce in pagina pozitiile exprimate de diverse state europene, dar si pozitia Rusiei care se opune ferm includerii Republcii Moldova in Parteneriatul Estic. De la Moscova, programul este vazut ca o extindere a sferei de influenta a Uniunii Europene spre Est. Analistul Armand Gosu comenteaza pentru Romania libera ca Bucurestiul nu a procedat inteligent. Rusia poate profita de aceasta situatie. Ii va fi mult mai usor sa controleze ceea ce mai ramane din Moldova, respectiv colonistii sovietici, cum ii numeste Gosu.

Comentariul semnat in acelasi cotidian de Cristian Campeanu vorbeste de presiuni la care Romania ar fi deja supusa de Uniunea Europeana ca sa nu ratifice Ordonanta de urgenta de simplificare a legislatiei cetateniei. Sprijinindu-se prin referinte la publicatii precum Financial Times, si pe ideea unui consens deja format la Bruxelles, Campeanu insira motivele pentru care masura a fost inoportuna: romanii ar putea avea probleme in privinta propriei libere circulatii; acordarea in masa a cetateniei romane ar semana cu un drept colectiv, adica exact ceea ce reprosa Romania Ungariei, in perioada guvernarii Viktor Orban. O a treia consecinta ingrijoratoare ar putea fi o reactie de retorsiune a Chisinaului, care ar putea declara ilegala dubla cetatenie, ceea ce i-ar pune pe moldoveni in fata unei dramatice optiuni. Ce ar avea de facut Romania in aceasta situatie, in opinia lui Crrstian Campeanu: sa-si convinga partenerii europeni ca acordarea cetateniei romane se va face doar ca un drept colectiv individual.

In Adevarul, un articol se intituleaza Republica Moldova, o provocare pentru Uniunea Europeana si se ocupa in special de auspiciile sub care se deseneaza reuniunea din 7 mai de la Praga, la care ar urma sa fie semnat Parteneriatul Estic. Vladimir Voronin nu va fi acolo, precizeaza cotidianul romanesc.
XS
SM
MD
LG