Linkuri accesibilitate

Semnificația zilei de 1 Mai în Moldova sovietică și în cea independentă


Interviu cu Ivan Calin, deputat comunist și Ion Manole, președintele Promo-Lex

Desi multe s-au schimbat, 1 mai ramane pe larg sarbatorit in Moldova, afirma deputatul comunist Ivan Calin, pe cand Ion Manole, presedintele Promo LEX, considera aceasta sarbatoare anacronica.

Oamenii apreciaza Sarbatoarea Muncii, sustine Ivan Calin, fara ca nimeni sa-i forteze sa participe la tot felul de intalniri sau manifestatii prilejuite de 1 mai nu numai in Chisinau, ci si in provincie. 1 mai are o istorie mai veche decat Uniunea Sovietica si nu e numaidecat legata de perioada comunista, mai spune el. “Pe timpul sovieticilor era totusi altceva, era o sarbatoare care nu se deoseabea cu mult de felul in care era aniversata Marea Revolutie Socialista din Octombrie, la 7 noiembrie. Aceste doua sarbatori erau, marcate la nivel de stat si cu manifestatii de proportii”, a precizat depuatul comunist, afirmand totodata ca nici in acea perioada nimeni n-ar fi fortat simplii cetateni sa participe la manifestatiile de 1 mai.

“Era o sarbatoare a inimii. Ocazie sa te intalnesti cu lumea. Si era destul de interesant acolo. Muzica, orchestre, dansuri, glume si, dupa asta, dupa mitinguri si demonstratii, oamenii mergeau in familie, se intalneau cu neamurile. Era o sarbatoare!”, insista Ivan Calin.

Care e contrazis insa de Ion Manole. Desi elev inca inainte de prebusirea regimului sovietic, spune el, isi aduce foarte bine aminte ca erau scosi cu forta de profesori la manifestatiile de 1 mai, pentru ca altfel acesti profesori ar fi avut problema cu administratia locala sau cea raionala. La fel, spune Ion Manole, si parintii lui mergeau de nevoie la aceste mitinguri, pentru ca altfel, a doua zi, li se taia din salariu sau earu altfel sanctionati pentru neparticipare. “Putem observa ca dupa 1992, atunci cand Moldova a devenit libera si independenta, cum ne place tuturor sa credem, aceasta sarbatoare si-a pierdut din caracterul ei de masa. Iar asta demonstreaza ca in perioada sovietica oamenii erau, de fapt, fortati”, argumenteaza Ion Manole.
Ion Manole, director of PromoLex, Apr2009


“Oficializarea, din nou, a acestei asa-numite sarbatori nu este corecta in viziunea mea”, crede presedintele Promo LEX.

In final, Ivan Calin a anuntat ca de 1 mai va participa la mitingul organizat de Partidul Comunistilor in centrul Chisinaului, iar dupa amiaza va petrece in familie.

La randul sau, Ion Manole a spus ca va sarbatori ziua de 1 mai prin munca, deoarece are foarte multa si nu-si permite sa-si ia o zi libera si ca, in general, in opinia sa, in Moldova sunt prea multe sarbatori oficiale si ar fi timpul sa se renunte la unele din ele.
XS
SM
MD
LG