Linkuri accesibilitate

Ucraina și Rusia spre instabilitate politică ?


Un studiu al firmei de consultanță Eurasia Group

Rusia şi Ucraina sunt campioane regionale la capitolul instabilitate pe fundalul crizei economice şi financiare. Estimarea aparţine firmei americane de cercetare şi consultanţă, Eurasia Group, care a publicat un nou studiu despre factorii de risc din lume. Studiul constată că din cauza crizei economice a crescut probabilitatea unor evoluţii care păreau de neconceput cu numai jumătate de an în urmă.

Despre Ucraina, studiul spune că ar exista 15 la sută şanse ca ea să întoarcă spatele Occidentului şi să se îndrepte după ajutoare financiare către Rusia. Însă Ucraina ar trebui să plătească pentru un împrumut rusesc, făcînd Moscovei concesii politice şi economice.

Preşedintele grupului Eurasia, Ian Bremer spune că instabilitatea socială în Ucraina a fost şi aşa ridicată. “Este probabil că ea va creşte pe măsură ce criza financiară şi recesiunea economică se adânceşte. Din moment ce ucrainenii nu primesc suficient sprijin internaţional ca să facă faţă acestor probleme, nu le va rămâne altceva decât să conteze pe Rusia”, crede Bremer.

În Rusia însăşi, ar exista 20 la sută şanse ca mărirea şomajului şi scăderea veniturilor populaţiei să ducă la revolte sociale. Rezultatul poate fi acela ca aripa dură a politicienilor ruşi proveniţi din forţele militare şi de securitate, aşa numiţii siloviki, să-i înlăture cu totul din guvern pe cei liberali. Dacă se va întâmpla aşa, autoritarismul în Rusia se poate întări, controlul centralizat asupra economiei poate creşte, iar politica externă rusă poate deveni tot mai agresivă şi imprevizibilă.

Ian Bremer crede că victima unui asemenea scenariu poate fi preşedintele Dmitri Medvedev, iar câştigătorul – premierul Vladimir Putin care va avea cale deaschisă să revină la Kremlin.

În total, grupul Eurasia depistează zece ţări în care riscurile politice cresc din cauza crizei economice globale, iar Rusia şi Ucraina se află pe primele locuri după Pakistan. Între alte ţări cu risc sporit, firma de cercetare şi consultanţă americană numeşte Mexicul, Nigeria, Turcia, Argentina, Emiratele Arabe Unite, Japonia şi Polonia.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG