Linkuri accesibilitate

Protest contra planurilor de restructurare a Căilor Ferate


Guvernul intenţionează să concedieze 12 mii de oameni

Greva lucratorilor de la Caile Ferate Romane are loc doar din intimplare a doua zi dupa ordonanta de urgenta a guvernului care ingheata salariile bugetarilor. Ambele actiuni sint insa consecinte ale crizei economice in care se afunda Romania, criza pe care guvernantii au ignorat-o luni de zile.

Primul ministru Emil Boc a recunoscut abia dupa ce a incheiat acordul Fondul Monetar International, ca fara bani din afara pensile si salariile bugetarilor ar putea ramine neplatite. Muncitorii de la Caile Ferate Romane au anuntat proteste ample dupa ce Ministerul Transporturilor a facut o strategie de reformare a acestui sector precizind ca urmeaza sa concedieze 12 mii de oameni. La cele trei intreprinderi ale cailor ferate: calatori, infrastructura si marfa lucreaza peste 50 de mii de muncitori, dar in ultimii 20 de ani nu a fost pus la punct nici un plan de eficientizare a acestui sector care s-a degradat constant dupa caderea comunismului. Romania avea in 1989 cea mai buna structura de cai ferate din zona si desi au existat finantari serioase de la bugetul de stat, nici un ministru al transporturilor nu a facut o verificare serioasa a acestor fonduri.

Peste 8000 de ceferisti au iesit azi in strada pentru a protesta impotriva planului de restructurare al guvernului, fara a perturba traficul trenurilor. Deocamdata singura solutie propusa de autoritati se refera la pensionarea celor aproape 4000 de lucratori la caile ferate care ar putea indeplinii conditiile necesare, renuntarea la sporurile si primele prevazute in contractul colectiv de munca, astfel incit numarul total al disponibilizarilor sa se reduca la doar sapte mii din cei 12 mii anuntati initial. Sindicatele de la caile ferate romane sint totusi nemultumite si anunta ca ar putea ajunge chiar la greva generala, daca ministerul transporturilor pune in aplicare acest plan.

In acelasi timp numarul romanilor care ramin fara locuri de munca este in crestere accelearata, fiind inregistrati deja peste 500 de mii, desi ministrul Muncii anticipa ca abia la sfirsitul anului totalul somerilor va fi de 600 de mii. In orice caz guvernul Romaniei a hotarit atit pentru a respecta acordul cu Fondul Monetar International, cit si pentru a reduce cheltuielile bugetare, sa inghete salariile bugetarilor.

Bogdan Hosu, seful Cartel Alfa, cel mai puternic sindicat authoton, considera insa nedreapta masura, precizind ca in sectorul bugetar sint aproape un milion si jumatate de angajati, care impreuna cu familiile lor reprezinta 6 milioane de persoane. Va scadea drastic puterea de cumparare, sustin sindicatele. Pe de alta parte banii cheltuiti cu salariile in primul trimestru al acestui an sint cu 15 la suta mai mult decit anul trecut, ceea ce in conditii de criza afecteaza grav echilibrul bugetar.
XS
SM
MD
LG