Linkuri accesibilitate

Scrisoare a unor ONG-uri din Moldova către UE și Consiliul Europei


Mai multe organizaţii nonguvernamentale din Republica Moldova s-au plâns că sunt verificate de fisc într-o încercare de intimidare şi de pedepsire pentru atitudinea lor în timpul recentelor evenimente post-electorale. IDIS Viitorul, Institutul de Politici Publice, Expert-Grup şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă au semnat o scrisoare deschisa catre Uniunea Europeana si Consiliul Europei in care cer sprijin pentru a-şi putea continua activitatea.

Scrisoarea lor adresată instituţiilor europene este semnată, în semn de solidaritate, de organizaţii similare din Cehia, Georgia, Macedonia şi Ucraina.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbarosie, ne-a declarat ca in acest moment ar fi circa zece organizatii neguvernamentale verificate de autoritati fiscale si nu numai ong-uri din Coalitia 2009 care au monitorizat campania electorala si ziua alegerilor, dar si alte ong-uri active care au fost critice la adresa guvernarii, cum ar fi Amnesty International si Transparency International.

Arcadie Barbarosie spune ca lista cerintelor fiscului s-a extins de la prima citatie. Acum IPP-ului si altor ong-uri li s-ar cere sa declare nu doar sursele de finantare, care de regula reprezinta granturi primite de la institutii internationale si guverne occdentale pentru diverse proiecte, dar li se solicita sa declare si toate platile pe care aceste organizatii ale societăţii civile le-au efectuat.
XS
SM
MD
LG