Linkuri accesibilitate

Criză economică internă tot mai acută


Iurie Gotisan
Iurie Gotisan

Principala provocare pentru guvern va fi reducerea cheltuielilor publice

Iurie Gotişan: „Datele statistice sînt destul de îngrijorătoare. Spre exemplu, cifrele arată clar că pentru primul trimestu al alnului 2009 faţă de decembrie 2008, PIB a scăzut cu 2 puncte procentuale şi asta e situaţia doar de la început de an. Producţia industrială a scăzut în primul trimestru cu cca 26 la sută. Exporturile şi importurile pentru aceeaşi perioadă au intrat în statistici cu semnul minus – de cca 20 şi respectiv 30 la sută, din care cauză s-a diminuat volumul taxelor şi impozitelor percepute din acestea în visteria statului şi care constituie partea leului a bugetului de stat. În plus, practic toate tipurile de transport au înregistrat scăderi de peste 50 la sută. Sectorul comerţului cu amănuntul şi cel al serviciilor resimt diminuări ale tranzacţiilor şi operaţiunilor faţă de acum trei luni sau jumătate de an în urmă”.

Radu Benea: „Misiunea FMI care a fost săptămîna trecută la Chişinău s-a arătat îngrijorată şi de situaţia din sistemul bancar şi în ce priveşte bugetul. Ce spun statisticile şi ce semne există în acest sens care au trezit îngrijorarea FMI?”

Iurie Gotişan: „Situaţia din sistemul bancar nu este atît de dificilă, după cum e situaţia din sistemul bugetar. Bugetul deja resimte nişte găuri financiare. Există deja semnale din raioane că se reduc transferurile către bugetele locale şi este destul de plauzibil ca bugetul pentru acest an să fie revăzut.

Principala provocare pentru guvern cred că va fi revizuirea sau chiar reducerea cheltuielilor publice. Avînd în vedere că tot guvernul a fost acela care a declarat majorări de salarii şi pensii. O altă provocare e gestionarea datoriei statului, într-un moment în care populaţia este supărată din cauza inegalităţilor sociale şi e înspăimîntată de impactul crizei globale.

Nu exclud mai multe efecte negative pe termen scurt, însă oportunităţile pe termen lung deocamdată rămîn incerte. O eventuală scădere a ratingului de ţară ar duce implicit la creşterea costurilor finanţării externe. De asemenea, este foarte probabil ca şi nivelul investiţiilor străine să fie influenţat, factor de care s-a arătat îngrijorată şi misiunea FMI de săptămîna trecută.

Cît priveşte alte semne de îngrijorare cum ar fi rata şomajului, statistica nu oferă date pentru ultimele luni. Însă faptul că multe persoane sînt plecate în concedii forţat sau chiar disponibilizate mă face să cred că şomajul este în plină ascensiune”.

Radu Benea: „Care ar fi eventualele soluţii la îndemîna guvernului?”

Iurie Gotişan: „Probabil că FMI de rînd cu alţi donatori şi investitori vor sprijini Republica Moldova, în condiţiile în care aceasta va avea o guvernare responsabilă. Asta ar însemna cel puţin reintroducerea impozitului pe venit la persoanele juridice. Cu toate că situaţia în care se află pe moment sectorul productiv este jalnică. O altă soluţie cred că la sigur va fi îngheţarea creşterii salariale. Aceste soluţii nu sînt din cele mai bune, dar într-un fel par a fi singurele posibile în conjunctura creată. O altă soluţie ar fi privatizarea, însă scoaterea unor întreprinderi la privatizare pe timp de criză ar fi o soluţie şi mai proastă, cu atît mai mult cu cît doar puţine din obiectivele expuse anul trecut au fost privatizate. O atenţie deosebită cred că va trebui să fie acordată consolidării sistemului financiar, astfel încît companiile mici şi mijlocii să aibă acces la finanţare pentru comerţ şi investiţii, situaţie care va duce de fapt la crearea unor noi locuri de muncă”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG