Linkuri accesibilitate

Documentul final al reuniunii "Gaze naturale pentru Europa"


Referirea la dreptul de acces al unor terțe țări la rețeua de gazoducte existentă exclusă la cererea Rusiei

Reuniunea „Gaze naturale pentru Europa – securitate și parteneriat”, s-a încheiat fără surprize de proporții. Documentul final conține mai multe principii și politici pentru întărirea securității energetice. Participanții și-au exprimat sprijinul pentru proiectele mari în sectorul gazelor – printre care Southstream și Nabucco. Este nevoie de un mecanism nou pentru reglementarea unor dispute internaționale, precum cea ruso-ucraineană din iarna trecută, care ar putea bloca fluxurile energetice. Transparența din partea guvernelor și a companiilor va putea contribui la întărirea colaborării ce trebuie corelată cu cele mai bune practici ecologice și sociale, se arată în declarația finală.

La cererea delegației ruse din document a fost exclusă referirea la drepturile unor terțe țări de a avea acces la rețeua de gazoducte existentă, informeză mediile sofiote.

În cea de a doua zi a forumului s-au făcut auzite declarații optimiste despre realizarea gazoductului Nabucco. Directorul executiv al proiectului, Reinhardt Mitschek a spus că decizia finală pentru începerea construcției este așteptată în 2010. Viceprim-ministrul ceh Alexandr Vondra însă a anunțat că prioritatea președinției cehe a Uniunii europene o constituie așa zisul coridor de sud – un nou gazoduct ce va conecta Turcia cu Grecia și Italia de sud.

Reprezentantul american, Richard Morningstar a declarat că Nabucco nu poate soluționa toate problemele energetice ale Europei. Washingtonul este însă dispus să acorde sprijin financiar proiectului.

În legatură cu proiectul preferat al Gazpromului – Southstream, o parte din participanți au constatat că el va fi foarte scump și greu de realizat în condițiile crizei actuale.

Ministrul rus Serghei Șmatko a dezmințit speculațiile privind existență unor probleme în relațiile ruso-bulgare care ar putea bloca realizarea „Southstream”-ului. Acordul bilateral va putea fi semnat chiar în timpul vizitei ce-o efectuează în aceste zile la Moscova premierul bulgar Serghei Stanișev, a spus Șmatko.
XS
SM
MD
LG