Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton la Beirut


Michel Sleiman şi Hillary Clinton
Michel Sleiman şi Hillary Clinton

Declaraţiile Secretarului de stat în Liban, unde nu se exlude o victoriei Hezbollah la viitoarele alegeri?

Una dintre temeri este ca odata cu o victorie Hezbollah, Siria ar putea din nou sa exercite influenta in Liban, punind in revers progresele realizate in directia independentei reale. In plus, administratia Obama cauta deschideri in regiune, in raporturile cu inamici si in aceste conditii exista la Beirut teama ca o intelegere cu Siria ar putea sacrifica interesele Libanaze.

Hillary Clinton a oferit insa asigurari ca asa ceva nu se va intimpla. In plus, ea a spus ca libanezii trebuie sa-si exercite liber dreptul de a opta pentru reprezentanti politici fara nici un amestec din afara. Secretarul de stat a afirmat ca, dupa scrutin, Statele Unite vor continua sa sprijine fortele moderate din Liban si sa coopereze cu elemente stabilizatoare, cum este armata libaneza. Clinton a insistat ca deschiderile americane catre Siria si Iran nu sacrifica sprijinul pentru independenta Libanului.

Siria a dominat viata politica libaneza timp de decenii pina acum patru ani, cind, dupa asasinarea unui fost premier libanez, fortele siriene au fost obligate sa se retraga. De atunci incoace, elemente moderate au condus tara, dar guverne succesive au trebuit sa includa miscarea militanta Hezbollah, care este sprijinita de Iran si Siria. Acum, Hezbollah ar putea sa-si sporeasca influenta de unde si temerile fortelor libaneze moderate si independente.

Purtatorul de cuvint al organizatiei Hezbollah, Ibrahim Mussawi a spus in legatura cu afirmatiile secretarului de stat, ca amestecul american nu a avut niciodata o influenta pozitiva in regiune, denuntind ceea ce a caracterizat drept dublu standard cind Statele Unite indeamna factiuni islamiste sa participe la alegeri, dar nu recunosc rezultatul daca aceastea cistiga. Cazul in speta este victoria din 2006 a miscarii Hamas in teritoriile palestiniene.

Clinton nu a facut speculatii cu privire la posibilele rezultate ale scrutinului, spunind doar ca alegerile trebuie sa fie libere. Dar oficialitati americane spun ca ajutorul pentru Liban, care s-a cifrat la un miliard de dolari, din 2006 incoace, va fi reanalizat in functie de componenţa noului guvern de la Beirut.
XS
SM
MD
LG