Linkuri accesibilitate

Au vîrstnicii un veto asupra valenţelor vremilor viitoare?


A fost votul recent expresia veşnicului conflict între generaţii?

La acest sfarsit de saptamana incercam sa cautam raspuns la intrebarea de ce apare conflictul dintre generatii ? Or, de o parte a baricadei ii avem pe ei, tinerii nostri, iubiti sau blamati, sufocati de conformism, cerindu-si adesea prea devreme si vehement dreptul de a fi independenti, de a fi tratati ca "oameni mari", cu drept de vot sau veto in ceea ce priveste viata lor, ce-i drept lipsita de experienta. De partea cealalta a baricadei, parintii, bunicii, rudele sau profesorii, impartasindu-si experientele, dorind sa ii feresca de necazuri, lipsiti uneori de rabdare, dorindu-i perfecti dintr-odata. De ce, totusi, exista aceasta idee perpetua a unui conflict intre tineri si varstnici ?

Trei băbuţe merg la vot, doua moarte, una vie. Câte voturi o sa fie?”
In aceasta saptamana am primit la redactie un ravas, semnat de un tanar pe nume Alexandru Ciobanu. O sa citez doar cateva randuri: “ Batrinii sunt votantii fideli si organizati ai comunistilor. Ar trebui sa fi vazut cum se ajutau unii pe altii sa ajunga la sectiile de vot - este ceva incredibil! In acelasi timp, un numar de citeva sute de mii de tineri, sau poate chiar mai mult, muncesc in strainate si sunt in afara actului politic. Dupa alegeri a fost un conflict intre generatii, o rabufnire a orgoliilor. Nu pot sa cred ca a fost o revolutie, pentru ca singurul invingator este PCRM. Si atunci, care a fost rostul? Am vazut cum liderii politici din opozitie au fost total depasiti de evenimente, si nu au fost capabili sa beneficieze de protestul tinerilor. Am depus la un partid liberal o lista cu numele a zece persoane decedate care au votat la 5 aprilie. Deja, la Chisinau circula si un banc pe tema asta…trei babute merg la vot, doua moarte, una – vie. Cate voturi o sa fie???” Aceste randuri asa cum spuneam le-am spicuit dintro scrisoare pe care am primit-o de la Alexandru Ciobanu.

Adevarul e ca multi au fost cei care si-au dat votul pentru Partidul Comunistilor. Iulia Plesca, locuitoare a satului Luhaceni se mandreste atunci cand spune ca e simpatizanta comunistilor, iar ziarul Comunistul e unica sursa de unde batrana se informeaza.

Cercetarile sociologice arata ca varstnicii sunt cei care au cea mai mare incredere in Partidul Comunistilor. Copii persoanelor in etate nu-si pot explica de ce parintii lor atribuie autoritatilor comuniste meritul pentru traiul lor cat de cat decent, daca anume feciorii si fiicele sunt cei care le asigura batranetele. Oricum s-ar fi manifestat in trecut vesnicul conflict dintre generatii, cu siguranta nu a avut vreodata valentele timpurilor noastre. Acest conflict, care se transforma in multe situatii in ruptura intre generatii, e una din problemele acute si actuale ale societatii moldave, aflata intr-o necontenita si haotica reforma.

Sa fie oare conflictul intre generatii – o problema fara rezolvare?, intrebarea i-am adresat-o Nadejdei Branzeanu, deputat in primul parlament, de specialitate este doctor, care de cativa ani e la odihna binemeritata.

Si scriitorul Vladimir Besleaga a fost deputata in primul parlament. Prozatorul e trecut de 70 de ani dar e unul dintre cei care are o relatie foarte buna cu tinerii.






Loretta Handrabura este cea care s-a remarcat pe scena politica din Republica Moldova. Pana nu demult era si vicepresedinte al PSD. Ea este consiliera municipala si conferentiara universitara.Am discutat si cu ea despre conflictul dintre generatii.






Anatol Plugaru, si el deputat in primul parlament al Moldovei Independente, fost ministru al Securitatii Nationale admite si el ca actiunile de protest de dupa alegeri s-au declansat in urma unui conflict dintre generatii, dar in opinia lui si Vladimir Voronin a avut in echipa sa, in anturajul sau mai multi tineri.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG