Linkuri accesibilitate

Departe de a fi reformat, PCRM este un partid de tip sultanic


Vlad Lupan
Vlad Lupan

Interviu cu expertul in probleme de securitate şi politică externă, Vlad Lupan

Europa Libera: „Se poate vorbi in Republica Moldova despre un „comunism luminat” sau de un „comunism reformat”? Ce ar insemna asta?”

Vlad Lupan: „Este greu de vorbit in Republica Moldova despre un comunism luminat. Comunismul prin esenta sa nu este o miscare luminata, asa cum s-a vazut de altfel in istorie, cind au avut loc rasturnarile din 1917, urmate de represaliile in masa din anii ’30 initiate de catre Stalin, deportarile din Republica Moldova, etc. Aceste miscari nicidecum nu pot produce un partid care sa fie luminat.

Haideti sa ne uitam la realitatile recente. La congresul 5 al Partidului Comunistilor din Republica Moldova din 2004, Vladimir Voronin spunea foarte direct ca pentru partidul sau este importanta coeziunea ideologica si sustinea ca aceasta coeziune este acel fundament pe care se construieste intregul edificiu al partidului, aducindu-l aici in atentie anume pe Vladimir Ilici Lenin.

Congresul PCRM din martie 2008 s-a petrecut de aceeasi maniera in care s-au petrecut si congresele din timpul URSS, au remarcat o serie de analisti politici. Toate rapoartele au fost de rutina, fara sa dezbata in contradictoriu clauzele din raportul de baza si toate deciziile au fost votate in unanimitate, exact ca la congresul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, spune observatorul Igor Botan de altfel.

La congresul din martie 2008 se vorbeste despre perspectiva istorica a progresului civilizatiei umane si e mentionat colectivismul ca unul din principiile PCRM. Sa mentionam si alte expresii din program ca „contradictii de clasa”, „proletariatul cunostintelor”, problema legaturii inevitabile a proprietatii private cu exploatarea, mentionata si de un alt observator Alexandru Culiuc, dar si faptul ca exista miscari de comsomol si pionerat, organizate de catre acest partid.

In esenta, Partidul Comunistilor din Republica Moldova este un partid de tip autocrat sau mai bine zis de tip sultanic. Dar tocmai asa de altfel, putem caracteriza comunismul din timpul URSS. Putem sa vorbim despre nuante si diferente intre sistemele autoritare, insa aceste discutii vor confirma doar un singur fapt – PCRM nu a inventat sistemele autoritare, el este o progenitura a sistemului autoritar al URSS”.

Europa Libera: „Si atunci in ce ar consta de fapt aceasta putere de seductie daca putem sa-i spunem asa a comunistilor moldoveni, pentru ca ea functioneaza si pe intern, daca ne uitam la rezultatele alegerilor, si pe extern?”

Vlad Lupan: „Pe intern, trebuie sa ne amintim de un element foarte important de ordin economic din Republica Moldova. Venirea comunistilor la putere se pliaza foarte bine pe acel segment de timp in care in Republica Moldova a avut loc descresterea economica de dupa destramarea URSS. Pina in anul 1998, practic pina in anul 2000 in Republica Moldova era prognozata o scadere economica considerabila si respectiv, probleme politice de guvernare, determinate de aceasta scadere.

PCRM a venit la putere in 2001 cu un mesaj prin care a discreditat partidele asa-numite democratice din guvernarile anterioare, zicind ca ele nu au fost capabile sa produca acea crestere economica si stabilizare a tarii pe care o vor produce ei.
In realitate, comunistii au venit la putere exact in momentul in care Republica Moldova deja, volens-nolens, cu sau fara PCRM se stabiliza economic. Venirea lor la putere din punct de vedere politic a fost o coincidenta absolut incredibila care i-a asistat pe ei sa-si capitalizeze venirea la putere printr-o stabilizare economica, pe de o parte, iar pe de alta parte, evident, trebuie sa recunoastem ca o parte din electoratul Republicii Moldova era si a ramas nostalgic dupa timpurile URSS, timpurile de „stabilitate”, de plata a salariilor, care de asemenea iata vedem ca au un caracter economic.

Pe plan extern, PCRM a avut o anumita intelegere din partea, in primul rind, a actorilor occidentali, dupa ce Republica Moldova a refuzat sa semneze Memorandumul Kozak in 2003 si dupa ce in 2004 a inceput miscarea pe vectorul european. Odata pornita pe acest vector, actorii occidentali au incercat sa mentina Republica Moldova prin asa-numita motivatie pozitiva.

Deci, nu trebuie sa intelegem ca actorilor occidentali numaidecit le place regimul actual comunist. Dar a fost un guvern ales in Republica Moldova si actorii occidentali, fiind si ele guverne alese, lucreaza in mod natural cu celelalte guverne alese si chiar daca acestea nu reusesc sa mearga bine pe calea integrarii europene, ei incearca sa-i motiveze cit se poate de mult. Cazul Belarusului este foarte bun in acest sens. Discrepantele pe care le-au avut actorii occidentali cu Belarus au fost destul de mari. Ei acum incearca sa repare aceasta discrepanta. Si in cazul Republicii Moldova, practic vedem acelasi lucru.

Deci, nu trebuie sa incurcam dorinta de a vedea Republica Moldova in Uniunea Europeana de catre actorii externi, cu sustinerea Partidului Comunistilor. Ei sustin tara. Tot ce depinde de situatia politca din interiorul tarii este un subiect intern. Si, odata si odata trebuie sa intelegem ca de fapt, PCRM este un partid ideologic, cu structura comunista, dar care adapteaza pentru beneficiile sale proprii sau a membrilor sai anumite reforme de ordin economic, pe care in primul rind, le adopta in asa maniera, incit sa beneficieze membrii sai.

Deci, lucrul acesta trebuie sa fie inteles si sa nu se inteleaga ca PCRM este un partid de tip social-liberal. Nu, el nu este. El este un partid comunist, insa are interese - membrii sai concreti si persoanele afiliate acestui partid - interese de ordin economic, care necesita anumite actiuni de natura liberala. Deci, necesitatile economice liberale nu schimba esenta ideologica a partidului. Ele pur si simplu il suplinesc financiar.

Cel mai bun exemplu ca sistemul ideologic al Partiduli Comunistilor ramine acelasi este faptul ca din an in an, liderii acestui partid merg sa depuna flori la monumentul liderului comunist Lenin. Nu exista un exemplu mai bun decit acesta privind afilierea lor ideologica.
XS
SM
MD
LG