Linkuri accesibilitate

Jaap de Hoop Scheffer la Bucureşti


Secrtarul General NATO Jaap de Hoop Scheffer
Secrtarul General NATO Jaap de Hoop Scheffer

“Reactia României faţă de situaţia din Moldova a fost foarte moderată”

“Reactia Romaniei fata de situatia din Moldova a fost foarte moderata” a spus astazi la Bucuresti, secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, pe un ton laudativ. “Este foarte important ca lucrurile s-au calmat” a precizat inaltul oficial NATO aflat intr-un turneu de ramas bun, cu o luna si jumatate inainte de finalul mandatului sau. De reactia foarte moderata a Romaniei in fata inabusirii revoltei de la Chisinau pare insa nemultumit ministrul de externe Cristian Diaconescu. Seful diplomatiei romane nu a vorbit public despre acest episod, dar a criticat in timpul vizitei sale la Londra politica Uniunii Europene fata de Republica Moldova. “Avem trei tineri ucisi in arestul politiei si acesta este subiectul principal al discutiilor pentru moment” a precizat ministrul roman de externe explicind ca pina nu se lamuresc luccrurile orice dezbatere despre Moldova si Uniunea Europeana ar trebui suspendata.

Presedintele Romaniei si secretarul general NATO au atins insa doar tangential problema moldoveana. Traian Basescu, dupa ce a cerut guvernului sa usureze modalitatea de acordare a cetateniei, a incercat sa inchida, cel putin la nivel public, acest subiect, de aceea probabil ca s-a abtinut sa mai adauge altceva. Secretarul general al Aliantei Nord Atlantice a declarat in schimb ca Romania a devenit “un aliat puternic” in cei cinci ani de cind se afla in NATO si ca Bucurestiul este un punct special in turneul sau de la revedere fiindca aici a fost organizat cel mai mare summit din istoria Aliantei, la care au participat 60 de state si mari organizatii internationale.

Potrivit lui Scheffer, acum la un an de la acest mare summit multe dintre deciziile luate acolo continuă să ghideze munca Alianţei. Exemplul dat astazi la Bucurtesti de secretarul general al Aliantei este extinderea. “Politica usilor deschise a NATO a fost lipsita de ambiguitate si accelerată” a declarat Jaap de Hoop Scheffer argumentind ca deja Albania si Croatia au devenit membri plini, iar Macedonia este asteptata in masura in care-si rezolva diferendul legat de nume cu Grecia. Cum se stie regiunea de nord a Greciei, dupa care si-a luat numele Alexandru cel Mare se numeste Macedonia la fel ca mica tara desprinsa din Iugoslavia. Atena s-a folosit la summitul de la Bucuresti de dreptul sau de veto pentru a bloca intrarea in NATO a acestei tari pina cind isi gaseste un alt nume.

Tot astazi secretarul general NATO a vorbit despre contributia Romaniei la reconfigurarea Marii Negre cistigind sprijinul aliatilor pentru dezvoltarea cooperarii in zona, dar nici de aceasta data Scheffer nu a amintit nimic despre conflictele inghetate din aceasta regiune. In acelasi timp si-a exprimat optimismul sperind ca Rusia să răspundă invitaţiei de a trimite observatori la exerciţiul NATO din Georgia, exercitiu la care vor lua parte 20 de state ale NATO, dar nu si Romania. Acest optimism este destul de ciudat fiindca ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin a anuntat deja ca “reuniunea şefilor de Stat Major ai Rusiei şi NATO, prevăzută pentru 7 mai, nu va mai avea loc", Exercitiul va fi desfasurat la 20 de km de Tbilisi cu 650 de reprezentanti ai NATO şi din ţările partenere. Cu toate aceste complicatii, plus cele asa zis istorice, ar putea fi de inteles de ce nici presedintele roman, nici secretarul general NATO n-au vrut sa faca declaratii care sa supere Moscova.
XS
SM
MD
LG