Linkuri accesibilitate

Curtea de Apel dispune menţinerea în arest a lui Gabriel Stati


Moldova - Gabriel Stati's trial at the Court of Appeal, 24April2009 (1)
Moldova - Gabriel Stati's trial at the Court of Appeal, 24April2009 (1)

Avocaţii ceruseră eliberarea necondiţionată a omului de afaceri acuzat de tentativă de uzurpare a puterii de stat

Omul de afaceri Gabriel Stati rămîne încă în arest pînă pe 16 mai. Asta a decis astăzi Curtea de Apel, după ce a examinat săptămîna trecută recursul avocaţilor lui Stati, care au cerut eliberarea necondiţionată a acestuia. Gabriel Stati e ţinut în arest la Penitenciarul nr.13 din Chişinău, fiind acuzat de organizare după alegeri a acţiunilor de dezordine în masă şi de uzurpare a “puterii de stat”.

El a declarat astăzi presei, în timp ce completul de judecători se afla în deliberare, că nu ar cunoaşte motivele pentru care a fost arestat: ”Sunt nevinovat. Nu am fugit din ţară, cînd am plecat la Odesa, unde m-au reţinut. Eu sunt om de afaceri. M-am dus la Odesa într-o deplasare de serviciu. Într-adevăr eram cu paza de corp, trei maşini, însă nu am avut intenţia să fug. La vamă am trecut fără probleme. Eu nu ştiu pentru ce m-au arestat. Sper că justiţia va lua o decizie corectă, însă nu ştiu ce să mai cred."

Gabriel Stati ne-a mai spus că afacerile sale la Chişinău nu au fost suspendate, deşi tatăl lui, miliardarul Anatol Stati a retras stafful Companiei Ascom Grup în Romînia încă în toamna trecută, motivînd atunci că in Moldova nu ar mai putea activa din vina puterii comuniste.

Mama lui Gabriel, Larisa Stati consideră că ceea ce i se întîmplă acum feciorului ei ar avea doar motive politice: ”E un joc, o prostie că copilul meu ar fi implicat în uzurpare de stat. El niciodată nu s-a implicat în aşa ceva. Nu mai ştiu în ce fel de ţară noi trăim şi unde este dreptatea?”






Judecătorul Ghenadie Lîsîi, care a dat citire deciziei Curţii de Apel, nu a invocat încă motivele pentru care recursul avocaţilor lui Stati a fost respins, anunţînd că:” se respinge recursul ca neîntemeiat, cu menţinerea încheierii Judecătoriei Centru din 8 arpilie 2009. Decizia este irevocabilă.”





Procurorul Valeriu Bodean a dat asigurări că ar avea suficiente dovezi ca să îl ţină pe Gabriel Stati în arest: ”Numai apărătorul putea afirma că nu există probe. Noi avem dovezi destule, dar nu putem să le facem publice.”






Însă, avocatul lui Stati, Vitalie Nagacevschi zice că va contesta decizia Curţii de Apel la CEDO, unde săptămîna tercută a înaintat o cerere în care a invocat, în cazul clientului său, încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, la un proces echitabil şi abuzul de drept care ar fi fost comis de autorităţile moldovene. Nagacevschi spune că: ”Este evident că în speţă e vorba de o ilegalitate. Susţin iniţiativa lui Vladimir Nicolaevici Voronin de a găsi toate persoanele care se fac vinovate de evenimentele din 6-7 aprilie, însă i-aş sugera ca să uşureze sarcina organelor de urmărire penală şi să vină să scrie un autodenunţ. În aşa fel dosarul ar putea fi terminat mult mai repede.”

Procuratura Generală îl învinueşte pe Gabi Stati de organizare a acţiunilor de dezordine în masă şi este singurul acuzat de uzurpare a puterii de stat. El a fost reţinut pe 9 aprilie la Odesa, împreună cu Aurel Marinescu, angajat la Ascoum Grup. Peste cîteva zile ambii au fost extrădaţi autorităţilor moldovene şi arestaţi preventiv pe un termen de 30 de zile, care expiră la mijlocul lunii mai.
Previous Next

XS
SM
MD
LG