Linkuri accesibilitate

Raporturile americano-israeliene


Primul ministru Benjamin Netanyahu și emisarul american George Mitchell
Primul ministru Benjamin Netanyahu și emisarul american George Mitchell

In ce constau disensiunile dintre cele două administrații ?

Israelul ramine aliatul numarul unu al Statelor Unite in Orientul Mijlociu si asta nu s-a modificat odata cu schimbarile la virf in cele doua tari. Dar administratia Obama este frustrata din cauza reticentei cu care abordeaza noul guvern israelian, condus de Benjamin Netanyahu convorbirile de pace cu palestinienii.

La o audiere in Congres, secretarul de stat, Hillary Clinton a spus ca Israelul risca sa piarda sprijin arab impotriva celui mai serios inamic, Iranul, daca continua sa puna piedici convorbirilor cu palestinienii. Hillary Clinton crede ca cele doua procese sint corelate. Sefa diplomatiei americane a spus ca daca Israelul ar revigora convorbirile de pace cu palestinienii atunci tari arabe ar putea sustine cu mai mare vigoare cauza de-nuclearizarii Iranului.

De cind a preluat puterea la Ierusalim, Netanyahu a evitat insa sa recunoasca dreptul palestinienilor la un stat independent, asa cum facuse predecesorul sau, Ehud Olmert. Or, co-existenta celor doua state vecine – Israel si Palestina – reprezinta si fundamentul abordarii administratiei Obama, in regiune. Hillary Clinton a spus ca nu se va pronunta cu privire la evolutiile din zona, in asteptarea vizitei in Statele Unite pe care o va efectua in Mai, premierul Netanyahu.

In timpul audierilor, membrii in Congres au insistat ca Hillary Clinton sa ofere asigurari ca ajutoare americane pentru palestinieni nu vor ajunge in miinile organizatiei militante Hamas, in cazul in care aceasta ar ajunge intr-o formula de coalitie, care e avuta in vedere, in guvernul palestinian. Clinton a confirmat ca ajutoare nu vor ajunge la Hamas sau la entitati controlate de Hamas. Unele voci din Congres sint insa sceptice.

Secretarul de stat a spus ca orice nou guvern Palestinian, care include Hamas trebuie sa recunoasca Israelul, sa renunte la violenta si sa adere la acordurile existente, semnate de palestinieni. Clinton a adaugat insa ca e nevoie totusi de o anumita doza de flexibilitate, dind de exemplu politica fata de Liban, unde miscarea islamista militanta Hezbollah face parte din guvernul de coalitie.
XS
SM
MD
LG