Linkuri accesibilitate

Note proaste la libertatea de expresie în raportul UE


Raportul prezentat la sediul Delegatiei Comisiei Europene aminteşte şi de aplicarea torturii in locurile de detentie

Aproape jumătate din întrebările ce i-au fost adresate Comisarului pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate, de către jurnalişti din Polonia, România, Israel şi Rusia, au vizat situaţia din Republica Moldova. Comisarul Benita Ferrero-Waldner a condamnat violenţele ce au urmat dupa scrutinul din 5 aprilie, dar în egală măsură abuzurile şi încălcarea flagrantă a drepturilor omului de către forţele de ordine angajate în operaţiuni de reţinere a presupuşilor participanţi la dezordinile din capitala Moldovei. Comisarul european a spus că reprezentantul permanent al Uniunii Europene este antrenat în căutarea unei soluţii de destindere iar Bruxellesul, pregătit să trimită o eventuală misiune de investigare, se va ghida întîi de toate de recomandările OSCE în a cărei grijă se află Republica Moldova sub aspectul respectării drepturilor omului.

Solictată să comenteze decizia Bucureştiului de a simplifica procedurile de obţinere a cetăţeniei române de către moldoveni, Benita Ferrero-Waldner a spus că e vorba de un siubiect ce ţine de competenţa autorităţilor naţionale, precizînd însă că Bruxellul încurajează Bucureştiul să îl discute în cadrul comunităţii.

Mesajul comisarului de la Bruxelles l-au detalizat la Chişinău înalţi demnitari europeni, în special GUNNAR WIEGAND, Director pentru Europa de Est, Caucazul de Sud si Asia Centrala. El se află de cîteva zile la Chişinău pentru a pregăti dosarul cu date ce va fi pus în faţa Consiliului de miniştri abilitat să decidă, în cîteva luni, dacă Republica Moldova a atins parametrii necesari pentru aprofundarea negocierilor cu Uniunea Europeană, condiţionate anterior de buna desfaşurare a scrutinului parlamentar.

GUNNAR WIEGAND, a spus la fel de limpede că aşteaptă ca la Chişinău să se caute căi realiste de conciliere iar forţele de care depinde acest lucru să discute unele cu altele şi mai puţin unele despre altele.

Nefirească introducerea regimului de vize pentru o ţară UE
Întrebat dacă Bruxellesul va da curs solicitării “imperative” a Chişinăului de a sancţiona România pentru prespusa implicare în violenţele de după alegerile parlamentare, GUNNAR WIEGAND a spus că Bruxelul aşteaptă de fapt o ameliorare a relaţiilor între două state învecinate întrucît "nu i se pare firească expulzarea precipitata a unui ambasador, închiderea frontierei în faţa unor categorii anume de cetăţeni şi introducerea regimului de vize pentru o ţară a Uniunii Europene.

Subiectul l-a preluat şi CESARE DE MONTIS, Seful Delegatiei Comisiei Europene in R. Moldova, care a spus că la Bruxelles decizia Chişinăului privind regimul de vize cu România urmează a fi examinată din perspectiva acordurilor de facilitare a obţinerii vizelor pentru moldoveni pe care au revendicat-o autorităţile moldovene, existînd la părerea demnitarului european o posibilă disonanţă între aceste demersuri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG