Linkuri accesibilitate

Parteneriatul estic: pentru o poziție fermă în respectarea democraţiei în Moldova


Victor Chirila
Victor Chirila

Interviu cu Victor Chirilă (Asociația pentru Politică Externă)

Invitatia adresata Republicii Moldova de a se alatura initiativei europene privind Parteneriatul Estic, fara o conditionare in prealabil, incurajeaza intr-un fel autoritatile de la Chisinau, care au dat dovada de grave abuzuri in raport cu cetatenii care au protestat impotriva rezultatelor alegerilor din 5 aprilie, considera Victor Chirila, director de programe la Asociatia de Politica Externa, dar trebuie avuta in vedere si substanta acestei inititive numita Pareneriatul Estic, spune el.

“Aceasta initiativa este oferta de fapt a Uniunii Europene adresata mai multor state din Europa de Est, inclusiv Republicii Moldova pentru a intari relatiile politice si economice care exista deja. Mai mult, Uniunea Europeana vine cu oferta unei asocieri politice, in cazul in care aceste state vor accepta sa colaboreze in baza principiilor si valorilor democratice. De asemenea, Uniunea Europeana vine cu oferta integrarii economice a acestor state in spatiul sau comunitar. Din aceasta perspectiva, nu cred ca putem avea o opinie, viziune, negativa asupra acestei oferte”, avertizeaza Victor Chirila.

Expertul moldovean nu exclude ca la baza tratamentului moderat de care a beneficiat pana in prezent guverarea comunista de la Chisinau, in ciuda sfidarii valorilor democratice, poate sta si factorul rusesc – interesul sporit al Uniunii Europene, al Statelor Unite sau NATO pentru o colaboare mai stransa cu Rusia pe directii strategice cum ar fi Iranul, Coreea de Nord, Afganistanul sau combaterea terorismului, decat in ceea ce priveste Republica Moldova.

Dilema e insa ca Uniunea Europeana sustine ca vrea sa extinda aria stabilitatii si prosperitatii in aceasta regiune in baza valorilor si principiilor democratice, dar, totodata, este obligata sa manifeste precautie atunci cand este vorba de apararea acestor valori in Republica Moldova, pentru ca are si alte interese, de ordin strategic, constata Victor Chirila. „Acest lucru evident ne deranjeaza. Au fost facute totusi niste declaratii si, chiar daca n-au fost pe masura asteptarilor noastre, mesajele in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului au fost clare. (...) Sa speram ca in urma vizitei la Chisinau a prim-ministrului ceh Topolanek, presedinte in exercitiu al Uniunii Europene, ministri de externe ai Uniunii, care se vor reuni saptamana viitoare vor adopta o pozitie ferma cat priveste respectarea valorilor si principiilor democratice in tara noastra, care au fost violate in ultimele cateva saptamani”, a subliniat invitatul emisiunii “Moldova la ora 7”.

De asemenea, a adaugat Victor Chirila, Uniunea Europena ar trebui sa manifeste solidaritate cu Romania, una din tarile sale membre, careia autoritatile de la Chisinau i-au adus acuzatii fara a le putea dovedi. Uniunea Europeana trebuie sa ceara probe Chsinaului, în ce priveste pretinsa implicare a Bucurestiului in organizarea manifestatiilor de la Chisinau, iar daca nu le va obtine – trebuie sa lanseze un mesaj fara echivoc la adresa Republicii Moldova, pentru a preveni lansarea unor acuzații nefondate in relatia dintre doua state, pe viitor, a mai spus Victor Chirila.
Previous Next

XS
SM
MD
LG