Linkuri accesibilitate

Georgia între Rusia și Nato


Președintele Mikheil Saakashvili
Președintele Mikheil Saakashvili

Exercițiile militare Nato-Georgia și protestul Rusiei

Georgia este din nou o sursă de tensiune între Rusia şi NATO. Moscova ameninţă cu retragerea de la o şedinţă a Consiliului NATO-Rusia din cauza exerciţiilor militare planificate de Alianţa Nord Atlantică pentru luna viitoare în Georgia. NATO insistă că exerciţiile au fost planificate demult şi nu le va anula, dar preşedintele rus Dmitri Medvedev spune că ele vor fi periculoase şi vor împiedica refacerea relaţiilor NATO-Rusia.

Aceste relaţii au fost grav afectate de războiul ruso-georgian din august trecut, când NATO a întrerupt contactele cu Rusia. Ambele părţi au încercat în ultimele luni să le relanseze, dar manevrele planificate de Alianţă în Georgia începînd cu 6 mai sporesc din nou tensiunile.

„Prin asemenea acţiuni NATO doreşte să-şi arate muşchii şi să fortifice componenta militară”, a spus preşedintele rus Dmitri Medvedev săptămâna trecută. „Într-un moment în care situaţia din Caucaz este şi aşa tensionată, decizia de a ţine exerciţiile este una mioapă”, a mai spus Medvedev şi a cerut anularea aplicaţiilor.

Purtătorul de cuvânt al NATO, Robert Pszczel a dezminţit însă presupusa intenţie a aliaţilor să-şi arate forţa. El a spus că exerciţiile nu presupun folosirea armamentului greu. Iar în afară de aceasta ele au fost planificate demult, înainte de războiul ruso-georgian din august trecut.

"Georgienii au drepturi şi responsabilităţi în cadrul programului NATO, Parteneriatul pentru Pace. A cerut desfăşurarea exerciţiilor cu mult timp în urmă, iar cererea a fost acceptată”, a spus Robert Pszczel. „Asemenea exerciţii, a explicat el, nu sunt un lucru neobişnuit, ele vor continua pe viitor şi vor avea loc poate şi în Rusia”.

Până acolo însă pare a fi o cale lungă. Presa rusă relatează că Moscova ar fi decis să suspende o întâlnire a şefului statului major rus cu cei din NATO planificată pentru 7 mai, în cadrul consiliului NATO-Rusia.


Unii analişti militari occidentali cred că Moscova forţează mâna Occidentului. Odată ce exerciţiile NATO au fost planificate demult, ele n-ar trebui interpretate ca o reacţie la războiul ruso-georgian de anul trecut, este de părere Christopher Langton, analist militar pentru fostul spaţiu sovietic la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice cu sediul la Londra. El spune că, pe de o parte, NATO putea face mai mult pentru a preveni o asemenea reacţie a Rusiei, fără să renunţe la exerciţii. Moscova, pe de altă parte, ar folosi ocazia nu doar pentru a pune la încercare relaţia cu NATO, ci mai ales pentru a testa noua administraţie a Statelor Unite. Administraţia Obama spune că doreşte să relanseze relaţiile ruso-americane, Rusia aşteaptă concesii şi încearcă să vadă cât de departe este pregătit să meargă Washingtonul, crede analistul militar de la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice cu sediul la Londra.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG