Linkuri accesibilitate

SUA: Metodele discutabile de interogare a celor suspecti de terorism


Presedintele Barack Obama a spus ca personalul de securitate American, care a participat la interogatoriile respective nu va fi deferit justitiei cu conditia sa fi actionat in parametrii definiti de superiori si de dispozitiile de la momentul respectiv. Obama a trimis un semnal lumii ca de-acum incolo astfel de metode nu fac parte din arsenalul Statelor Unite.

Si asa, critici au spus ca seful executivului American pune in pericol securitatea nationala, dind la iveala proceduri si metode de interogare si limitind o parte dintre optiunile la dispozitia celor care ancheteaza suspecti de terorism. Dar in timp ce personalul care a interogat nu intra sub incidenta justitiei, nu acelasi lucru se aplica si celor care au elaborat documente oferind autoritate legala pentru metode brutale de interogare. Daca persoanele respective vor fi sau nu puse sub acuzare este decizia procurorului general – a spus Barack Obama. Acesta a adaugat si ca ar putea sprijini o ancheta a Congresului, daca forul legislativ decide sa investigheze programe de detentie din timpul administratiei Bush, dar cu conditia ca ancheta respectiva sa fie efectuata intr-o maniera bipartizana.

Presedintele Obama se teme ca audieri ale Congresului, incarcate de politica ar putea afecta capacitatea fortelor de securitate de a raspunde adecvat amenintarii teroriste. Cind vine vorba de aducere in fata justitiei, administratia Obama face distinctia intre cei care au pus in aplicare metodele de interogare si avocatii de la Ministerul Justitiei, care le-au oferit justificare legala. Intre metodele de interogare folosite s-a numarat simularea innecului si altele, care sint considerate tortura. Comunitatea de informatii a primit cu scepticism ideea ca documente ale administratiei Bush care autorizau tehnici de interogare sa fie facute publice.

Initial CIA-ul dorea ca documentele sa fie “curatate” de o mare parte a informatiilor, dar o cerere in acest sens a directorului agentiei, Leon Panetta nu a gasit decit un ecou partial. Publicarea documentelor a dus la amplificarea apelurilor vizind organizarea de investigatii in legatura cu programele administratiei Bush, vizind suspectii de terorism. Barack Obama ar prefera ca asta sa nu se intimple din cauza potentialului de diviziune politica.
XS
SM
MD
LG